Onze eigen keurmerken top 5!
Afgelopen maand bracht Milieu Centraal een onderzoek naar voren waarin ze 90 ‘duurzaamheid pretenderende’ voedselkeurmerken tegen het licht hielden. Ze brachten hun top 11 voedselkeurmerken naar buiten zoals jullie al hadden kunnen lezen op onze facebookpagina. De verdere resultaten zijn te vinden op www.keurmerkenwijzer.nl. Naast dat Milieu Centraal naar voedselkeurmerken heeft gekeken, hebben ze ook naar keurmerken voor kleding gekeken. Wij hebben daar een top vijf van gemaakt die je kan vinden op onze website.
Fairtrade
Fairtrade is het grootste erkende eerlijke handel keurmerk in de wereld. Voor de Fairtrade standaard gelden alle criteria voor elke stadium van de bevoorradingsketen. Alle onderaannemers van een Fairtrade gecertificeerd bedrijf moeten zich ook laten controleren door Fairtrade. Zo weet je zeker dat een kledingstuk met een Fairtrade logo, op alle gebieden eerlijk is. Op gebied van milieu heeft Fairtrade het criterium dat de chemicaliën onder controle moeten en ze hebben een lijst met verboden materialen die een gezondheidsrisico vormen. Fairtrade werkt erg hard om de controle van bedrijven zo goed mogelijk te doen, en daar scoren ze dan ook goed op bij Milieu Centraal.
GOTS
De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor het verwerken van organische vezels tot onder andere kleding met zowel sociale als ecologische criteria. De standaard verzekert dat het textiel organisch is en heeft eisen die het hele productproces beslaan. Zo moet het oogsten van de grondstoffen op een duurzame manier en moet de verwerking van de grondstoffen tot textiel op een sociaal verantwoordelijke manier gebeuren. De eindproducten moeten gelabeld zijn zodat de consument eerlijke informatie over dit proces kan vinden en de verpakking en distributie moeten ook aan verantwoorde eisen voldoen. Aan de fabrieken worden eisen gesteld zoals het beperkt gebruik van schadelijke chemicaliën en het gebruik van waterzuiveringsinstallaties. Ook worden bepaalde rechten voor fabriekswerkers verzekerd, zoals het recht op het vormen van vakbonden en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden. Bij Milieu Centraal scoort GOTS iets minder omdat de criteria zijn gesteld voor het gebruik van irrigatiewater, en bij katoenteelt wordt er erg veel water gebruikt.
BCI
BCI is een initiatief dat in het leven is geroepen om wereldwijde katoen productie beter te maken voor de mensen die het produceren, beter voor het milieu waar het in groeit, en beter voor de toekomstige sector.
De principes voor ‘Better Cotton’:
- Er worden zo min mogelijke schadelijke stoffen gebruikt bij het beschermen van hun gewassen.
- Er wordt efficiënt omgegaan met water en er wordt gegeven om de beschikbaarheid van het water.
- Er wordt gegeven om de gezondheid van de grond.
- De natuurlijke leefomgeving wordt in stand gehouden.
- Er wordt gegeven om de kwaliteit van de vezels te behouden.
- Waardig en eerlijk werk wordt gepromoot.
BCI controleert bedrijven in drie stappen: zelfevaluatie door de boer, controle door BCI, en een steekproefcontrole door een externe onafhankelijke partij. En scoort daarmee ook erg goed in de keurmerkwijzer van Milieu Centraal.
Fair Wear Foundation
De in Amsterdam gevestigde Fair Wear Foundation stelt goede arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie als doel in landen waar kleding geproduceerd wordt voor de Europese markt. De bedrijven die bij Fair Wear Foundation aangesloten zijn moeten zich houden aan een zogeheten gedragscode die hieronder kort zijn samengevat:
- Geen gedwongen arbeid
- Geen discriminatie bij het werk verlenen
- Geen kinderarbeid
- Werknemers hebben het recht om vakbonden te vormen
- Een humaan minimum inkomen
- Geen onredelijke werkuren
- Veilige en gezonde werkomstandigheden
- Wettelijke vastgelegde arbeidsovereenkomsten
Fair Wear Foundation doet dus niets voor het milieu, maar is wel een goede standaard voor eerlijke handel. Ze leiden zelf hun controleurs op en is daarmee een tweepartijencertificering. FWF scoort redelijk in de keurmerkwijzer van Milieu Centraal.
Bluesign
Bluesign is een label dat controleert of er geen giftige of milieuonvriendelijke stoffen in de kleding zitten. Ze doen dit door naar het begin van het productieproces te gaan en alle bestanddelen te onderzoeken. Alle merken die partner zijn met Bluesign, gebruiken alleen maar goedgekeurde chemicaliën. Ze moeten zich ook houden aan de vijf principes van Bluesign met betrekking op duurzaamheid:
- Duurzaam gebruik van energie en grondstoffen.
- De producten moeten veilig zijn voor de consument, dit betekent hoge kwaliteit textiel dat lang meegaat.
- Water dat wordt uitgestoten moet schoon zijn.
- Lucht die wordt uitgestoten moet zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten en CO2 emissie moet worden verminderd.
- Werknemers krijgen training over het omgaan met giftige en gevaarlijke stoffen om de werkplaats zo veilig mogelijk te maken.
Zoals te zien is in score van Milieu Centraal doet Bluesign het minimum voor eerlijke handel en iets meer voor milieu. Toch is dit vaak al een stuk meer dan de meeste merken zonder certificering doen.
Project Cece is een verzamelsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!