Inspirerende verhalen die plastic verslaan
Het plastic probleem is een hot topic. We weten inmiddels allemaal dat ons vele gebruik van plastic uit de hand begint te lopen. We hebben allemaal wel de hartverscheurende foto’s gezien van de schildpadden verstrikt en vervormd worden door plastic, van walvissen die aangespoeld zijn omdat ze zijn doodgegaan van de honger omdat hun maag vol plastic zat, van stranden waar geen zand meer te zien is omdat er een dikke laag plastic overheen ligt en natuurlijk het gigantische plastic eiland in de grote oceaan dat wel 34 keer zo groot is als Nederland. Gelukkig zijn er een aantal inspirerende verhalen van groepen en individuen die proberen dit probleem aan te pakken.
Flip flop art
Gemiddeld spoelen er wel zo’n 90 ton aan teenslipper aan aan de oostkust van Afrika. Ze vervuilen de stranden en verzieken het zeeleven. Gelukkig is er het super mooie initiatief Ocean Sole dat die prachtige kunstwerken maken van al deze slippers. De slippers worden schoongemaakt, aan elkaar geplakt en in vorm gesneden zodat er prachtig gekleurde slipperdieren verschijnen. Niet alleen ruimen ze een hoop afval op, maar ze creëren ook nog een hoop banen!
Eco bricks:
Een idee dat zo simpel lijkt, maar zo krachtig kan zijn. In de Filipijnen maken ze bouwstenen van plasticflessen en ander plastic restaval. Het werkt heel simpel, je propt een PET fles helemaal vol met plastic afval. Als de fles vol zit kun je hem gebruiken als stevige en duurzame bouwsteen voor het maken van huizen en andere voorzieningen. Met de opensource Vision Eco Brick Guide, kun je gemakkelijk leren hoe je moet bouwen met de Eco Bricks. Wil je zelf aan de slag met Eco Bricks? Kijk op https://www.ecobricks.org/.
Plastic fishing:
Voor een inspirerend plastic verhaal iets dichter bij huis kijken we naar de organisatie Plastic Whale. Plastic Whale zet zich in om de grachten van Amsterdam schoon te vissen. Ze doen dit zodat de grachten mooi schoon zijn en er minder plastic uiteindelijk in de zee terecht komt. Al het plastic dat uit de gracht wordt gevist wordt gerecycled en van de plasticflessen worden nieuwe boten gemaakt. Het leukste van Plastic Whale, je kunt meedoen! Ze organiseren namelijk boottochten waarop zelf het plastic mag opvissen. Lekker het water op en er met een goed gevoel weer vanaf!
Saving shearwater chicks
Op een verlaten eiland in de Tasmanzee hebben de stormvogelkuikens het zwaar. Hun ouders voeren ze namelijk kleine stukjes plastic die ze voor eten aanzien. De maagjes van de kuikens raken zo vol dat er geen ruimte meer is voor echt eten en zo verhongeren ze. Om te zorgen dat deze kuikens toch een kans op overleven hebben gaat een groep wetenschappers elke nacht op pad om de kuikentjes het plastic weer uit te laten kotsen. Ze doen dit drie weken lang, elke nacht, om ervoor te zorgen dat de kuikens in ieder geval een kans van overleven hebben.
Beach clean-up
Het Versona strand in Mumbai was een van de meest vervuilde stranden in India. De laag plastic en ander afval was zo dik dat het zand er niet eens meer door heen te zien was. Op een dag besloot een man, Afroz Shah, dat er verandering moest komen. De overheid om hulp vragen hielp niet, dus hij besloot zelf te beginnen. Hij begon in zijn eentje, maar al snel kwamen meer mensen helpen. Uiteindelijk is zijn strand schoonmaak uitgegroeid tot een operatie van meer dan 200 mensen die allemaal vrijwillig helpen met schoonmaken van het strand. Het resultaat is schitterend!
Maak je eigen inspirerende plastic verhaal!
Er zijn natuurlijk ook een hoop dingen die je zelf kunt doen om de plastic vervuiling te verminderen. Ga mee op een boottocht van Plastic Whale en help het plastic uit de grachten van Amsterdam te vissen. Je kunt ook je eigen plastic consumptie proberen te verminderen. Vind je dit moeilijk? Doe in september mee aan het Plasticdieet georganiseerd door Opgemärkt. Een maand probeer je dan zonder wegwerp producten te leven met behulp van worksheets en de community. Wat misschien een minder voor de hand liggende is: je kunt minder vis gaan eten. Visnetten zijn verantwoordelijk voor 46 procent van het plastic in de oceanen, dus als er wat minder gevist zou worden, dan kan dat enorme impact hebben.
Heb jij nog tips over wat er gedaan kan worden tegen het plastic probleem? Deel ze hieronder!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!