De geschiedenis van hennep
Hennep, de niet rookbare versie van cannabis, is een plant die gebruikt kan worden om textiel van te maken. Het verschil tussen hennep en wiet (beide onderdeel van de plantensoort cannabis) zit hem in de hoeveelheid THC die de plant bevat. Dit is het stofje waar je high van wordt en als er minder dan 0,2% THC in een plant zit, wordt deze geclassificeerd als hennep binnen de EU1. Met haar sterke vezels en weinig vereisten om te groeien (e.g. geen pesticiden, weinig water en landgebruik t.o.v. katoen) is hennep een geschikt, duurzaam materiaal om te gebruiken in kleding.
Wat veel mensen niet weten is dat hennep een hele lange geschiedenis heeft. Er zijn namelijk vondsten gedaan die dateren van minstens 8000(!!) jaar geleden2. De plant heeft hoogst waarschijnlijk haar origine in Centraal Azië en wordt gezien als de eerste plant die door mensen werd gebruikt om te verbouwen op het land.
De eerste toepassing van hennep was als touw om potten dicht te vinden, dus blijkbaar was men toen al op de hoogte van de immense kracht die hennep biedt 3.
Andere toepassingen, zoals het gebruik van hennep als voedsel of in textiel kwamen ongeveer 2000 jaar later. Tot dan toe is hennep eigenlijk alleen bekend in Azië en dan met name in China. Het is waarschijnlijk ook deze rijke geschiedenis van hennep die ervoor gezorgd heeft dat China nog steeds de grootste exporteur is van henneptextiel.
De eerste keer dat hennep genoemd wordt in het westen is in 400 v.Chr. in Griekenland. Hier noemt de Griekse filosoof Herodotus hennep in een van zijn bekende stukken. Rond dezelfde tijd komt hennep ook voor het eerst in Duitsland. Ook hier werd net als in China hennep in die tijd gebruikt om touw van te maken.
Een interessant feit is dat hennepvezels werden gebruikt in de eerste soorten papier die ooit zijn gemaakt. Dit was rond 100 v.Chr. in – je raadt het al – China. Deze uitvinding zorgde ervoor dat hennep lange tijd werd gebruikt als grondstof voor papier, totdat in de 19e eeuw bleek dat hout een beter alternatief was om papier van te maken.
Tot de 19e eeuw werd hennep in grote hoeveelheden voor allerlei toepassingen gebruikt, zoals voedsel, textiel, papier & touw. De brede toepasbaarheid van hennep zorgde ervoor dat veel boeren hun land vol zetten met dit gewas, omdat er altijd wel vraag naar was.
Wat ook interessant is, is dat in onze gouden eeuw hennep nodig was om alle schepen van de VOC te voorzien van touwen en zeilen. Dit zorgde voor een enorme vraag naar hennep, dus stonden grote delen van Nederland vol met hennep (net als nu het geval is met wiet eigenlijk).
De industrialisatie van het westen rond 1900 bracht slecht nieuws met zich mee voor hennep. Andere materialen, zoals katoen, hout en later plastic werden steeds goedkoper om te produceren en dus raakte hennep haar troon langzaam kwijt, maar daarmee was het nog niet gedaan.
Laten we teruggaan naar 1930. Ene Harry Anslinger van het “Federal Bureau of Narcotics” had kwade plannen. Hij maakte zelf deel uit van de alcohol drooglegging van Amerika, maar toen die aan zijn einde leek te komen, had hij iets nieuws nodig. Met een verdacht racistische ondertoon voerde hij campagne / propaganda tegen cannabis en het gebruik ervan. Dit had echter een naar neveneffect. In die tijd kon men namelijk niet goed onderscheid maken tussen hennep en wiet en dus hennep werd ook slachtoffer van de campagne. Dit zorgde in 1937 voor de introductie van de “marihuana tax act” welke als doel had om de productie van wiet terug te dringen. Er zijn veel mensen die beweren dat hier andere motieven in het spel waren (i.e. het stoppen van hennep als concurrent voor hout, katoen en het net uitgevonden polyester), maar dit is nooit aangetoond in het gerechtshof.
Door deze maatregel werd het economisch gezien onmogelijk voor boeren om nog hennep te verbouwen en dus werd al gauw gekozen voor andere gewassen om te verbouwen 4. Dit werd nog erger toen Nixon aan de macht kwam en in 1971 begon met zijn beruchte “war on drugs”, waarmee het verbouwen en gebruiken van hennep helemaal verboden werd.
Gelukkig zijn er de afgelopen tientallen jaren bewegingen de andere kant op gekomen, waardoor je nu steeds meer producten kan zien van hennep. Het grote nadeel is dat er een enorme vertraging is geweest in bijvoorbeeld technologische vooruitgang, omdat er zoveel tegengas is geweest voor hennep. Dit zorgt ervoor dat er nog veel in te halen is voor hennep producenten om te kunnen concurreren met andere materialen die een iets minder turbulente geschiedenis hebben.
Erik de Groot lanceert binnenkort Iron Roots. Iron Roots is een merk dat duurzame sportkleding maakt van hennep en eucalyptus. Hou hun social media pagina's in de gaten om op de hoogte te blijven!
Bronnen:
1 https://hemptoday.net/europe-thc-limits/
2 http://innvista.com/health/foods/hemp/history-of-hemp/
3 http://www.druglibrary.net/olsen/HEMP/IHA/jiha5208.html
4 https://www.cbp.gov/about/history/did-you-know/marijuana
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!