Zo duurzaam is polyester (en wat polyester eigenlijk is)
Photo by Fleur Treurniet on Unsplash
Polyester is één van de meest gebruikte stoffen in de mode-industrie. Niet alleen wordt de stof veel gebruikt in tops, ook voor sportkleding en jassen is polyester enorm populair.
Maar wat is de impact van polyester? Een stof op basis van olie zal vast niet veel goeds te bieden hebben. Toch heeft de stof ook positieve kanten. In de blog van vandaag zetten we de pros en de cons tegenover elkaar. Zodat jij straks weet waar je op kunt letten bij het kopen van kleding.
Wat is polyester?
Polyester is een verzamelnaam voor heel veel verschillende textielsoorten die gebruik maken van polyestergaren. Aan de basis ligt polyethylene terephthalate. Klinkt als iets vaags? It’s not! De afkorting hiervan is namelijk PET, het welbekende materiaal van tasjes, plastic flesjes en dus ook kleding!
Hoe wordt polyester gemaakt?
Polyester ontstaat uit een chemische reactie tussen ethylene glycol, een stof op basis van olie, en terephthalic acid. Hieruit ontstaat een plastic, die met behulp van machines wordt gesponnen tot een garen. Zie het filmpje hieronder (inclusief heerlijke “liftmuziek”) voor het proces.
Is polyester duurzaam?
Pro’s:
- Polyester kreukt niet snel en hoeft dus niet gestreken te worden, dit bespaart weer elektriciteit.
- Polyester is makkelijk schoon te maken en hoeft niet heet gewassen te worden.
- Polyester is niet biologisch afbreekbaar, maar kan daardoor goed gerecycled worden
Gezien een groot deel van de vervuilende impact van een kledingstuk plaatsvindt na je aankoop, zou polyester potentieel dus best duurzaam kunnen zijn.
Cons:
- Eén van de grondstoffen van polyester is olie, een nog geduchtere industrie dan de mode-industrie.
- Polyester is moeilijk te verven en maakt daardoor gebruik van zware kleurstoffen, die voor veel vervuiling zorgen.
- Polyester laat microplastics los bij het wassen. Deze microplastics zijn enorm klein en hebben een enorme impact op het milieu, dieren en zelfs ons eigen lichaam.
- Ook gerecycled polyester heeft nog steeds negatieve aspecten op het gebied van duurzaamheid, onder andere omdat het proces van recyclen ook impact heeft op het milieu..
Al met al wegen de cons voor polyester op dit moment zwaarder dan de pro’s. Het materiaal zal in de rest van het productieproces een stuk duurzamer moeten worden voordat het de impact van het gebruik van olie recht kan zetten.
Daarnaast heeft fast fashion ervoor gezorgd dat de kwaliteit van polyester op dit moment meestal erg laag is. Het materiaal slijt en vervaagt snel, terwijl het de potentie heeft om juist wel heel lang mee te gaan.
Momenteel kunnen we polyester dus niet als duurzaam materiaal rekenen, maar misschien is dat over een paar jaar anders: strengere regulering (en controles) in de olie-industrie, gebruik van duurzame kleurprocessen en meer focus op kwaliteit zou de stof allemaal een stuk duurzamer maken. We hopen dat dit snel gebeurt, want volgens Greenpeace zal in 2030 het gebruik van polyester in kleding verdubbeld zijn.
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Deze jonge ondernemers ontwikkelden leer van cactus
De veganistische alternatieven voor leer vliegen je tegenwoordig om de oren. Waren we net gewend aan ananasleer, komt een leervervanger van appel alweer om de hoek kijken. Toch blijven veel merken hangen in synthetische leervervangers gemaakt van kunstof op basis van olie. Niet zo duurzaam, maar begrijpelijk. Veel leervervangers zijn namelijk duurder, nog niet beschikbaar op grote schaal of houden het amper 2 jaar vol. Als het aan de twee jonge ondernemers Adrian López Velarde en Marte Cázarez ligt, gaat dat binnenkort veranderen.
Zo komen die gaatjes in je shirt (en hoe je er vanaf komt zonder te naaien)
Niks zo fijn als een goed basic t-shirt. Ze zijn eindeloos te combineren, te koop in zo’n beetje alle denkbare kleuren en ook qua materialen heb je keuze te over. Toch hebben T-shirts vaak een mega domper. Een specifiek en herkenbaar probleem met een mysterieuze oorzaak. T-shirts krijgen namelijk vrij snel mini gaatjes. Hoe komt dat toch? En nog belangrijker; hoe kom je er weer vanaf?!
Minder microplastic in oceanen: hoe jij daarvoor kan zorgen
Al decennia werken overheden, bedrijven en individuen aan oplossingen voor plastic in het milieu. Nu zijn we eindelijk zo ver dat we daar grote dingen van gaan zien, van bijvoorbeeld wetgeving over rietjes tot Boyan Slat’s Ocean Cleanup die deze zomer aan de slag gaat in de stille oceaan. Helaas, begint ook de invloed van microplastics steeds duidelijker te worden. Wat microplastics precies zijn en vooral, waar ze vandaan komen en wat je er tegen kunt doen? In deze blog lees je er alles over!
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!