Meta Fashion Summit
Het is alweer dik twee weken geleden, maar we wilden jullie toch nog even vertellen over onze leuke netwerk avonturen. 19 november was er namelijk de Meta Fashion Summit in Utrecht. Dit leuke evenement georganiseerd door Hasmik Matevosyan en Stephan van Eken, was bedoeld voor de echte ‘Gamechangers in fashion’, die graag willen werken naar een duurzame toekomst van de mode-industrie. De middag zat boordevol met praatjes van mensen die gepassioneerd strijden voor het verduurzamen van mode. We hebben veel nieuwe dingen geleerd en een hoop interessante mensen ontmoet. In de lunch- en koffiepauzes was het natuurlijk netwerken geblazen, en we hebben er een hoop nieuwe contacten bij.
Dit waren dus de organisatoren van de summit. Hasmik is onderzoekster in mode en duurzaamheid, en de schrijfster van het boek Paradigm shift in fashion, een must read als je geïnteresseerd bent in de overstap naar duurzame en eerlijke mode. Stephan is oprichter van Sentimoda, een bedrijf dat designers helpt hun merk uniek te houden en niet op te laten gaan in de massa, door ze een voetstuk te geven. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Roosmarie Ruigrok, een echte duurzame mode expert die bij Amnesty International en de Fair Wear Foundation heeft gewerkt. Ze is ook de oprichter van ‘Clean & Unique’, een stichting die kleine merken en start-up leert over duurzame mode. Er waren ontzettend veel leuke praatjes die ik helaas niet allemaal kan bespreken, dus ik zal er een paar die wij interessant vonden uitlichten.
Anke’s keurmerken
Anke van de Ban is een duurzame mode consultant die even flink de textiel keurmerken is ingedoken. In tegenstelling tot de meeste heeft zij de uitgebreide informatie over keurmerken daadwerkelijk gelezen en op een duidelijke manier samengevat. Met haar overzichtelijke tabellen en visualisaties probeert ze bedrijven te laten zien wat de toegevoegde waarde is van een keurmerk. Voor meer informatie kan je natuurlijk even op haar blog kijken: https://ankevdban.wordpress.com/textile-certificates/.
Lena Fashion Library
Al gehoord van Lena de Fashion Library? Een fantastisch initiatief van Suzanne Smulders en de zusjes Angela, Diana en Elisa. Zij bedachten dat het toch veel leuker zou zijn als ze met z’n allen één grote kledingkast konden delen. Zoals Suzanne zei: “Ik had een kledingkast vol, maar niks om aan te doen”, dat is zonde en niet duurzaam. Daarom besloten ze een kledingbibliotheek te beginnen. Hier kan je kleding lenen voor een vast maandbedrag door middel van een puntensysteem. Als je bijvoorbeeld een abonnement hebt voor 100 punten kun je bijvoorbeeld een shirtje van 10 punten lenen, een broek voor 50 en nog een trui voor 40. Als je dan op vrijdag opeens een nieuwe party-outfit wil voor 90 punten dan breng je gewoon de broek en de trui terug, en dan kan je iets nieuws uitzoeken. Ik was helemaal enthousiast over dit concept, helaas heeft Lena nog maar één locatie (Westerstraat 174, Amsterdam) en kan dus niet iedereen er nog van mee genieten. Gelukkig komt daar snel verandering in, want Lena is hard bezig ook online kleding uit te gaan lenen. Ze hebben alleen wel een beetje hulp nodig met financiering... Dus als je net zo enthousiast bent als wij, dan wil je ze vast wel helpen met hun crowdfunding campagne: https://www.kickstarter.com/projects/lena-amsterdam/borrow-your-wardrobe-online?ref=user_menu. Dan kunnen we straks allemaal kleren bijlenen!
Recyclers van Sympany
Tenslotte hebben we nog het praatje van de echte kleding recyclers van Sympany. Je hebt ze vast wel eens gezien, de grote groene containers van Sympany. Maar wat gebeurt er met de kleren die je daar in gooit? Eerst wordt de kleding gesorteerd op draagbaarheid, kleding die nog goed is wordt tweedehands verkocht in armere landen. De kleding waar gaten in zitten, of die vies zijn worden gerecycled. De materialen die worden gemaakt van de gerecyclede kleren worden dan weer verkocht aan bedrijven die daar graag gebruik van willen maken. Zo zijn er merken zoals Bright loops, Blue loops en Rebland die alleen maar gerecyclede materialen van Sympany gebruiken voor hun kleding.
De take home message van Sympany was dat je duurzaam met je kleding moest omgaan. Ze hadden een mooi lijstje opgesteld (op volgorde) over hoe je dit moet doen:
- Refrain: Koop geen producten
- Reduce: Koop minder producten en van hoge kwaliteit
- Repair: Repareer je kleding zodat ze langer mee gaan
- Rent: Leen kleding bij een kledingbibliotheek (Lena)
- Refurbish: Koop herstelde tweedehands kleding
- Reuse: Doneer kleding aan vrienden familie en goede doelen
- Recycle: Gebruik de materialen opnieuw voor dezelfde doeleinden
Maken ze een foto van ons, zitten we half met onze ogen dicht… Charmant hoor.
De Meta Fashion Summit was kortom een groot succes en we hopen zeker dat Stephan en Hasmik er nog eentje organiseren. Er zijn zoveel leuke nieuwe initiatieven, het zou toch zonde zijn als we elkaar niet konden helpen.
Foto’s zijn gemaakt door Doeta Aartsma.
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!