De fijnste duurzame tassenmerken met een mooi verhaal

Noor Veenhoven

De fijnste duurzame tassenmerken met een mooi verhaal

Foto: Atelier van Monsak.

We hebben inmiddels meer dan 3000 tassen verzameld bij Project Cece, en daar zijn we best trots op. Of je nu op zoek bent naar een leren fair trade tas, een vegan rugzak, of een fanny pack van gerecycled materiaal, we hebben het allemaal. Elke tassenmerk heeft bij ons een mooi verhaal en dat maakt het soms moeilijk om het verhaal en de tas te vinden die bij jouw passen. Daarom lichten we in deze blog wat mooie merken uit.

12x duurzaam en eerlijk geproduceerde tassen

1. Bagoa - Bags Over Aid

Bagoa gelooft in Bags Over Aid, waarmee ze bedoelen dat ze mensen willen helpen door ze goed betaalde banen te geven waar ze trots op kunnen zijn. Bagoa maakt hun tassen in India, in een regio Rajasthan, wat grenst aan Pakistan. In dit gebied heerst veel armoede en de emancipatie is er ontzettend laag waardoor veel meisjes niet naar school gaan en veel vrouwen niet zelfstandig kunnen zijn.

Bagoa maakt een verschil in deze regio door goede banen te bieden in hun fabriek, waardoor hun werknemers en hun families uit de armoede worden getrokken. De werkomstandigheden in de fabrieken zijn goed en al het leer wordt plantaardig gelooid, wat aanraking met gevaarlijk stoffen zoals chroom voorkomt.

Bagoa tassen

2. MYoMY - Do Goods

MYoMY heeft de missie To Do Good en noemen hun tassen dan ook stuk voor stuk Do Goods, het zijn immers tassen die iets goeds doen. De tassen van MYoMY zijn gemaakt in samenwerking met fair trade organisaties die ervoor zorgen dat de makers van de tassen een beter krijgen. 

In India werkt MYoMY nauw samen met Craft Resource Center, een organisatie met het World Fair Trade keurmerk, dat merken helpt bij het vinden van getalenteerde vakmensen in India die zo hun vak kunnen blijven uitvoeren. In Nederland werkt MYoMY samen met I-did. Deze organisatie geeft coaching en training in het leren van handwerk- en naai-vaardigheden voor mensen die een langere tijd van een uitkering leven. Tenslotte werkt MYoMY nog samen met Leaherina in Bangladesh. Dit is een organisatie die vrouwen in Bangladesh helpt door hen een eerlijke baan te bieden en daarnaast nog trainingen en andere kansen.

Myomy tassen

3. Wana Bana - One of a kind bags with a story attached

Wana Bana maakt originele tassen door vintage plaatjes te verwerken in hun tassen. Alle tassen zijn 100% veganistisch en elke tas is helemaal uniek. De plaatjes worden door Lili (de eigenaresse van Wana Bana) en haar vrienden gevonden in tweedehands winkels over de hele wereld.

De materialen voor de tassen worden gekocht in Bogota, Colombia, om daar de lokale economie te steunen. Vervolgens worden de tassen in elkaar gezet door drie Colombiaanse alleenstaande moeders: Johanna, Aida en Ximena.  Aida is de moeder van Johanna en Ximena. Johanna heeft zelf 3 kinderen en Ximena heeft twee zonen, allemaal tussen de 5 en 18 jaar. De moeders combineren hun werk met het zorgen voor hun kinderen en krijgen van Wana Bana een eerlijk loon.

Wana Bana tassen

4. FRAENCK - Design en productie van eigen bodem

FRAENCK maakt stijlvolle tassen die ontworpen en geproduceerd worden in Nederland. De tassen worden gemaakt van een combinatie van geüpcyclede snijverliezen van een zeilmakerij, en hoge kwaliteit imitatieleer. De tassen zijn daardoor van een robuust ontwerp en 100% veganistisch.

De tassen worden gemaakt in een atelier in Arnhem. Hier worden de tassen vervaardigd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. FRAENCK heeft in 2019 18 mensen een leer-werk-traject kunnen aanbieden om hen dichterbij de arbeidsmarkt te brengen. Drie van deze mensen hebben inmiddels een baan gevonden met hulp van FRAENCK!

FRAENCK tassen

5. CANUSSA - Spaanse tassen met liefde voor mens, dier, en planeet.

Canussa is een Spaans merk dat volledig in Spanje produceert. Ze werken alleen samen met kleine, en middel grote bedrijven die zorgen voor banen van hoge kwaliteit. Het zijn fijne werkplaatsen waar ook een goed loon wordt betaald.

De tassen van CANUSSA zijn deels gemaakt van een hoge kwaliteit imitatieleer en deel van het materiaal SEAQUAL® YARN wat 100% gerecycled polyester is gemaakt van gebruikte plastic PET flessen en plastic dat uit de zee is gevist. 

CANUSSA tassen

6. Funky Kalakar - De toekomst van circulaire mode

Funky Kalakar zet zich in voor een circulaire mode industrie. Dit doen ze niet alleen door veel gerecycled materiaal te gebruiken in hun ontwerpen, maar ook door producten te maken van materiaal van een hoge kwaliteit dat nog vaak gerecycled kan worden na gebruik. Funky Kalakar maakt beide schoenen en tassen en alle producten zijn 100% veganistisch. De items worden allemaal in India geproduceerd onder goede werkomstandigheden.

Funky Kalakar kijkt goed naar wat hun ambachtslieden nodig hebben. Sinds de Covid-19 crisis in april is begonnen gaat dan ook 100% van de opbrengsten direct naar de ambachtslieden.  Ook heeft Funky Kalakar het initiatief 'Go Zero' opgezet, een circulair mode-initiatief waarbij het merk gebruikte schoenen en tassen terugneemt om ze een tweede leven te geven en ze te redden van de stortplaats.

Funky Kalakar

7. UseDem - Met liefde gemaakt door te upcyclen.

UseDem maakt, zoals de naam al doet vermoeden, tassen van geüpcycled denim (used denim ;)). De items worden gemaakt van afgekeurde spijkerbroeken en reststoffen die UseDem gedoneerd krijgt van grote fabrieken. De voering is gemaakt van gerecyclede PET flessen.

De tassen worden gemaakt in het eigen atelier van UseDem in Shanghai. Het atelier van UseDem is een veilige en gezonde werkomgeving waar mindervalide mensen een eerlijk inkomen verdienen. Het atelier draait voor 40% op de orders van UseDem en voor 60% op staatssteun.  

UseDem tassen

8. Ms. Bay - Van voedselverspilling tot luxe leer.

Van leer zeggen we vaak dat het een afvalproduct is van de vleesindustrie, maar we weten inmiddels dat dit niet helemaal waar is. De huid van een vis is echter een ander verhaal! Deze wordt namelijk eigenlijk altijd als visafval weggegooid, zonde want vissenleer is een mooi materiaal. Ms. Bay maakt hier dan ook mooi gebruik van en maakt er prachtige tassen van. De vissenhuiden worden natuurlijk gelooid en zijn dus vrij van zware metalen, wat de tassen ook biologisch afbreekbaar maakt.

Het looien van de vissenhuiden kost wel veel warm water. Om zo min mogelijk energie te verspillen gebruikt Ms. Bay daarom aardwarmte voor het verwarmen van het water. Daarnaast gebruikt Ms. Bay biologisch katoen voor de binnenkant van de tassen en worden snijverliezen zo veel mogelijk gebruikt in kleinere items.

De tassen worden geproduceerd in drie fair trade werkplaatsen in India die SA8000 en WFTO gecertificeerd zijn. De werkplaatsen zijn allemaal actief bij het steunen van de werknemers. Ze zorgen voor goede gezondheidszorg, schoolboeken, schoon drinkwater en nog veel meer dat nodig is in de gemeenschap.

Ms Bay bags

9. Monsak - Met liefde gemaakt in Amsterdam

De tassen van Monsak worden gemaakt door Margriet, de eigenaresse van Monsak. Zij maakt tassen van overstock leer dat zij opkoopt in Nederland. Dit is leer dat is afgekeurd is door een beschadiging of kleurafwijking. Monsak geeft het materiaal weer een nieuwe waarde door er prachtige tassen van te maken. De beschadigingen maken voor Margriet niet uit, daar snijdt ze met gemak omheen of ze gebruikt de materialen onzichtbaar.

Inspireert het verhaal van Margriet je? En beginnen je handen te jeuken om zelf aan de slag te gaan met het maken van een tas? Dat kan, want Monsak geeft ook workshops in het maken van tassen. Ze doen dit, omdat ze hun klanten bewust willen maken van de producten die ze kopen.  Door hier mee bezig te zijn krijg je namelijk meer respect voor producten en zul je dus hopelijk ook geïnspireerd zijn om bewuster te kopen/kiezen.

Monsak bags

10. Susan Bijl - Op een kleurrijke manier afval verminderen.

De vrolijke tassen van de Nederlandse ontwerper Susan Bijl helpen op twee manieren met het oplossen van het afvalprobleem. Ten eerste zijn de licht gewicht boodschappen tassen een mooi alternatief voor de plastic wegwerptassen. Ten tweede zijn de tassen gemaakt van gerecycled materiaal. Alle tassen zijn gemaakt van Bluesign®-gecertificeerd ripstop nylon, dit is hetzelfde materiaal dat voor vliegers wordt gebruikt en is sterk en licht. Dit nylon is gemaakt van gerecyclede visnetten en het dikkere materiaal is gemaakt van gerecycled polyester. 

De eerste 400 tassen die Susan ontworp en verkocht werden door haarzelf in elkaar genaaid in haar studio in Rotterdam. Nu worden de tassen op een wat grotere schaal geproduceerd in China, in een werkplaats waarvan Susan zeker weet dat de werkomstandigheden goed en eerlijk zijn.

Susan bijl tassen

11. Dzaino - Geüpcycled in Berlijn

Het urban tassenmerk Dzaino staat voor duurzaam design voor een stedelijke levensstijl. De tassen zijn gemaakt van geüpcycled GOTS gecertificeerd biologisch katoen. Dat was dus katoen dat al duurzaam was geproduceerd en in een product was verwerkt en waar nu weer nieuw leven in wordt geblazen. Dubbel duurzaam dus!

Alle tassen van Dzaino worden gemaakt in Duitsland, en dan vooral in het atelier van Dzaino in Berlijn. De producten worden dus zeker eerlijk geproduceerd want daar zien de oprichters Hanna en Julia zelf op toe.

Dzaino tassen

12. Lefrik - Praktische Spaanse recycle rugzakken!

Lefrik is een Spaans duurzaam tassenmerk dat als sinds 2012 tassen maakt van weggegooide PET flessen. Een hip ontwerp, hoge kwaliteit en een praktische indeling.  De tassen van Lefrik zijn bovendien PETA-approved Vegan en OEKO-TEX 100 gecertificeerd. De productie vindt plaats onder eerlijke omstandigheden in China, waar ze goede technieken hebben wat betreft het recyclen van PET flessen naar polyester. 

Lefrik tassen

12. Quetzal Artisan - Traditioneel vakmanschap

Quetzal Artisan is een merk dat handgemaakte en handgeweven producten uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika naar Nederland brengt. Hun tassen worden dus door allemaal verschillende groepen mensen gemaakt. De tassen hieronder zijn gemaakt van gerecycled plastic en van palm bladeren, maar ze hebben ook leren tassen.

Quetzal artisan

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Met deze 20 duurzame items maak jij je eigen capsule wardrobe voor zomer 2021

Zodra het warmer begint te worden in Nederland, ligt mijn kamer vol met hopen zomerkleding. Door de jaren heen heb ik een verzameling opgebouwd waar je U tegen zegt en toch heb ik elke ochtend weer het probleem dat ik voor mijn gevoel idee he-le-maal niks leuks heb om aan te trekken. Het resultaat? Ik draag dezelfde 5 jurkjes de hele zomer door. Hartstikke duurzaam, maar ik mis altijd het combineren en outfits maken dat je tijdens andere seizoenen wel makkelijk kunt doen. Daarom besloot ik een capsule wardrobe samen te stellen. 20 kledingstukken, waar je eindeloos veel mee kunt combineren. Zo probeer ik gericht een zomergarderobe samen te stellen, zonder dat ik weer willekeurige kleding koop die ik eigenlijk helemaal niet kan combineren.

Onze Favoriete Duurzame Sandalenmerken

Na een ontzettend koude Mei maand, is het weer nu eindelijk wat warmer in Nederland. Hoewel mijn productiviteit dan meteen tot een dieptepunt keldert, ben ik tegelijkertijd super blij dat ik eindelijk de zomeroutfits die al maanden klaar liggen aan kan. Nou ja, outfits? De kleding gaat goed, maar ik loop inmiddels al jaren op dezelfde versleten sandalen. Tijd dus voor een nieuw paar! In deze blog deel ik mijn favoriete duurzame sandalenmerken.

14 duurzame ondergoed en lingerie merken

Duurzaam je dag beginnen kan zo simpel zijn als duurzaam ondergoed aantrekken. En duurzaam ondergoed geeft je niet alleen een fijn gevoel vanbinnen, maar is vaak ook nog eens heel erg comfortabel. Door de duurzame materialen, zoals biologisch katoen, Tencel en bamboe, is je ondergoed zijdezacht, met een minimale footprint op de planeet.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳