Het verschil tussen zijde en satijn (en waarom PETA je afraadt één van de twee te kopen)

Melissa Wijngaarden

(laatst geupdate op )

Het verschil tussen zijde en satijn (en waarom PETA je afraadt één van de twee te kopen)

Wie tijdens de hittegolf van vorige week ook op zoek is geweest naar verkoelende materialen zal het probleem vast herkennen; zijde, katoensatijn, satijn… Allemaal worden ze geroemd om hun hydraterende werking en zijn daarmee ideaal voor zomerse temperaturen.

Maar wat is nou wat? Wat is het verschil? En waarom raadt PETA af om één van ze te kopen? In de blog van vandaag leggen we het uit. Lees dus snel verder!

 

Satijn

 

Wat is satijn?

Het grote verschil tussen satijn en zijde is dat satijn geen materiaal op zichzelf is, maar een manier van weven. Het wordt dus gemaakt van andere materialen. 

 

Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

Lang geleden werd met satijn altijd zijde bedoeld; het glanzende, zachte materiaal met een luxe uitstraling werd toen namelijk altijd gemaakt van zijde. Inmiddels mag ook satijn gemaakt van andere stoffen de naam dragen. 

 

Wat is katoen satijn?

Katoen satijn is dus katoen dat wordt geweven met de satijnbinding. Een goed, ietwat uitgebreid, artikel over wat satijnbinding precies inhoudt, lees je op weegetouwmeta. In het Engels wordt katoen satijn sateen genoemd.

 

Van welke andere materialen wordt satijn gemaakt? 

In grote lijnen zijn er twee soorten: satijn van short-stapled garen (zoals katoen) en satijn van filamentgaren. Voor die laatste worden stoffen als zijde, polyester of nylon gebruikt. In het Engels draagt satijn gemaakt van filamentgaren de naam satin.

 

Wat zijn de voordelen van satijn?

Satijn heeft een luxe uitstraling en is zacht op de huid; satijn schijnt zelfs beter te zijn voor je huid en haar.

 

Wat zijn de nadelen van satijn?

Omdat satijn vaak gemaakt wordt van stoffen als polyester of nylon, is het helemaal niet ademend (plakkerig zelfs!) en is het ook geen milieuvriendelijke stof.

Daarnaast is satijn kreukgevoelig en lastig in de was.

 

Blouse van Satijn



Zijde

 

Wat is zijde?

Zijde is wel een materiaal, waar veel positieve eigenschappen aan worden toegeschreven. 

 

Hoe wordt zijde gemaakt?

De meeste zijde wordt gemaakt van de cocon van de moerbeirups. De rups eet moerbeibladeren, spint een cocon en van die cocon wordt uiteindelijk zijde gemaakt. 

Jammer genoeg, gebeurt dit niet op een heel diervriendelijke manier; om de cocon los te krijgen van de rups, worden ze levend gekookt. Slechts een klein deel blijft bespaard, die dan vervolgens de volgende generatie eitjes mogen leggen.

 

Bestaat er ook diervriendelijk zijde?

Gelukkig is er ook zijde dat op een diervriendelijkere manier wordt gewonnen; bij deze soort wordt er gewacht totdat de cocon ontpopt tot een vlinder (of beter gezegd, een mot), waarna de lege cocoonen worden verzameld. Dit proces duurt wel een stuk langer en is daarom een stuk arbeidsintensiever. Het komt daarom ook een stuk minder voor. PETA raadt je daarom af om zijde producten te kopen, tenzij nadrukkelijk vermeld staat dat het hier om een diervriendelijke variant gaat. Let dus op bij moerbeizijde en Mulberry silk; het klinkt fijn en natuurlijk, maar dit is de variant waar de rupsen in hun cocon gekookt worden.

 

Wat zijn de voordelen van zijde?

  • Goed voor haar en huid
  • Zachte stof
  • Neemt veel vocht op

 

Wat zijn de nadelen van zijde?

  • Gaat vaak gepaard met dierenleed
  • Gaat snel pillen
  • Duur

 

Zijde Robe

 

Veganistisch zijde

Tegenwoordig worden er ontzettend veel mooie stoffen geproduceerd als alternatief voor materialen die niet zo milieu- of diervriendelijk zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is Cupro.

Cupro is kort voor cuprammonium rayon en wordt gemaakt door cellulose van planten of katoenen t-shirts onder te dompelen in een bad van koper en ammoniak; harde chemicaliën dus. Echter, wordt dit bij cupro (net als bij tencel) gedaan in een closed loop systeem. Waardoor het bad vaak opnieuw gebruikt kan worden en de chemicaliën niet afdruipen.

 

Wat zijn de voordelen van cupro?

  • Diervriendelijk alternatief voor zijde
  • Mooie, zachte stof die vergelijkbaar valt als zijde
  • Kan makkelijk in de was

 

Wat zijn de nadelen van cupro?

  • Kreukt snel
  • Brandbaar
  • Harde chemicaliën in productieproces

 

Hemdje Veganistisch Zijde

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Duurzame Sieraden: bij deze merken zit je goed

Een paar weken geleden ontdekte de Keuringsdienst van Waarde dat veel edelstenen die in Nederland verkocht worden helemaal niet gemaakt zijn waarvan gezegd wordt dat ze gemaakt zijn. Nog maar een herinnering dus hoe veel er mis kan gaan in een industrie. In deze blog delen we daarom een aantal duurzame sieraden merken die wél duurzaam produceren. Ideale duurzame cadeautip!

Duurzaam dekbedovertrek? Dit zijn onze tips, tricks en ervaringen (met Yumeko en Crisp Sheets)

Hou je je bezig met duurzame kleding, dan is het uitstapje naar duurzaam textiel snel gemaakt. Toen mede-oprichter Melissa afgelopen mei verhuisde naar haar eerste langetermijnappartement, besloot ze zich dan ook te verdiepen in de wereld van duurzaam beddengoed. Net als bij kleding wordt een groot deel van het beddengoed gemaakt van katoen en ook in het productieproces is veel overlap. In de blog van vandaag delen we onze ervaringen met duurzaam dekbedovertrekken en geven we onze tips en tricks voor het kiezen van je nieuwe favoriete set!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳