Boeren in India protesteren al sinds september tegen nieuwe wetgeving. Dit is waarom.

Melissa Wijngaarden

Boeren in India protesteren al sinds september tegen nieuwe wetgeving. Dit is waarom.

In India vinden op dit moment enorme protesten plaats.

Miljoenen mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen nieuwe landbouw wetten. Nadat Rihanna en Greta Thunberg publiekelijk support uitten voor de protesten, kwam er internationaal veel aandacht voor de protesten zelf, maar ook voor hoe de overheid ingreep. In deze blog zoomen we in op wat er gaande is.

 

Waar gaan de protesten over?

In September 2020 nam de Indiase overheid drie nieuwe wetten aan die het landbouwsysteem compleet veranderen.

  • Wet 1: maakt het mogelijk voor private bedrijven een mandi op te zetten
    Een mandi is een marktplaats waar bulkgoederen (zoals bijvoorbeeld katoen, koffie, tarwe) verhandeld werden. Tot nu toe werden deze mandi’s altijd opgezet door de overheid, die een minimumprijs garandeerde voor de boeren en daarnaast ook belasting kon heffen op de verkoop. Met de nieuwe wet, kunnen bedrijven zonder tussenkomst van de overheid handelen met boeren.

  • Wet 2: maakt contractlandbouw mogelijk
    Dankzij deze wet kunnen bedrijven deals sluiten met boeren om specifieke soorten gewassen te planten en te verkopen.

  • Wet 3: versoepelt de regels voor het houden van voorraden door handelaren
    Door deze wet kunnen handelaren makkelijker voorraden aanhouden. Op zich niets mis mee, maar wat er vaak gebeurt is dat producten lang worden opgeslagen, om zo schaarste te creëren en de producten dan tegen een hogere prijs te verkopen. 

 

Waarom is dit een probleem?

Het doel van deze wetten is om het landbouwsysteem te moderniseren; nu gaat alles via de overheid, maar door de nieuwe wetten hoeft de overheid straks minder te reguleren en organiseren in de landbouwsector en kan dat overgelaten worden aan de markt. 

*let op: gevoelige content, het stuk hieronder kan als zeer schokkend worden ervaren. Voor hulp bij zelfmoordgedachten, bel 113!*

Maar boeren in India voelen zich weggezet; zelfs in het oude systeem hadden ze al weinig te zeggen. ⅕ van de boeren leeft onder de armoedegrens en veel boeren plegen zelfmoord. Onder andere vanwege uitzichtloze situaties rondom schulden waarin ze belanden om hun landbouwgrond te bewerken. In Punjab, een provincie in het Noordwesten van India en waar veel boeren wonen, is het aantal zelfmoorden onder boeren de afgelopen 5 jaar 12 keer zoveel geworden.

Door de nieuwe wetten, vrezen boeren dat ze overgelaten worden aan de genade van grote bedrijven. Omdat meer dan 70% van de Indiase boeren kleine boeren zijn met minder dan 2,5 hectare aan land, hebben ze weinig macht tegenover grote bedrijven. Ze zijn bang dat de minimumprijs die de overheid kon garanderen op de mandi’s en waar veel boeren al amper van rond kunnen komen, zal verdwijnen. Hierdoor kunnen boeren niet meer voorzien in hun kosten of houden zelfs niet genoeg over om van te leven.

 

De protesten

Nadat boeren tevergeefs probeerden het probleem aan te kaarten bij lokale overheden, besloten ze naar de hoofdstad Delhi te trekken om daar bij de centrale overheid te demonstreren. Boeren (en sympathisanten) sloten zich massaal aan bij de mars op Delhi.

Daar greep de overheid hard in. Opvallend was dat dit niet alleen gebeurde met fysieke intimidatie, maar ook minder in zicht. Ten eerste vervolgde de overheid journalisten die verslag deden van de protesten. Ten tweede blokkeerden ze het internet in en rondom de kampen, om de demonstranten af te sluiten van de buitenwereld. Ook op internet zelf deden ze hun best om zo min mogelijk feiten over de demonstraties naar buiten te lekken; zelfs Wikipedia was niet veilig voor onjuiste updates die de demonstranten in een slecht daglicht zette. 

De overheid ging zelfs zo ver, dat ze een tegendemonstratie organiseerden, waarbij een enorm aantal mensen op de been ging, maar van wie eigenlijk niemand echt een relatie had met landbouw of een boerenachtergrond had).

De demonstranten hebben aangegeven dat ze de wetten volledig teruggedraaid willen zien. 

Op dit moment is er een panel ingesteld die de wetten nog eens gaan analyseren.

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

China heeft de meeste groene miljardairs, maar ook de meeste uitstoot

12 Februari 2021 gaat volgens de Chinese jaartelling het jaar van de Os in. Een perfect moment dus om eens in te zoomen op hoe China het eigenlijk doet op het gebied van duurzaamheid. Hier in Nederland wordt China vooral genoemd in combinatie met spotgoedkope producten, ultramoderne miljoenensteden en een controlerende regering. In deze blog zoomen we daarom eens in op een andere kant van China, namelijk wat ze nou werkelijk doen op het gebied van duurzaamheid. 

9x De Leukste Duurzame Yogakleding voor tijdens al je Yoga Sessies

Of je nu naar de hipste nieuwe yogastudio gaat of thuis zelf een yogalesje volgt van Yoga with Adriene; een fijne yoga outfit kan net dat beetje extra motivatie geven om toch je yogamatje weer uit te rollen. Omdat veel yogakleding tegenwoordig gemaakt is van polyester (hallo, plastic!) of al snel begint te slijten, delen we in de blog van vandaag onze favoriete merken waar je yogakleding scoort die op een eerlijke en milieuvriendelijkere manier is gemaakt.Yogakleding die niet alleen goed is voor je practice, maar ook voor de planeet!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳