Zo duurzaam is linnen: alle pro's en cons op een rijtje
Linnen is één van onze favoriete materialen voor de zomer. De stof heeft ontzettend veel voordelen, die de oude Egyptenaren zelfs al hadden ontdekt! In de blog van vandaag zoomen we in op linnen. Want hoe duurzaam is linnen nou precies? En hoe wordt het eigenlijk gemaakt? In de blog van vandaag zetten we het allemaal op een rijtje!
Geschiedenis van Linnen
Linnen werd al in de tijd van jagers en verzamelaars gebruikt om kleding en tools van te maken. Het oudste linnen dat werd gevonden is zo’n 30000 jaar oud! Ook in het oude Egypte was de stof populair; dankzij de natuurlijke lichte kleuren en de ademende stof, was het ideaal voor in het droge, hete klimaat.
In de 17e eeuw ontwikkelde de linnenindustrie zich in Nederland, Ierland (Belfast stond op een gegeven moment bekend als Linopolis, een verwijzing naar de bloeiende linnenindustrie daar). De opkomst van de katoenindustrie in Noord-Amerika, waardoor katoen een stuk goedkoper werd, maakte linnen echter een stuk minder populair.
Waar wordt linnen nu voor gebruikt?
Tegenwoordig wordt linnen vooral gebruikt voor beddengoed, woonaccessoires, zomerse kleding en dingen als schildersdoeken.
Waar wordt linnen gemaakt?
Het meeste gesponnen linnen komt uit China, Italië en België. Het meeste onbehandelde vlas wordt ge-exporteerd door Nederland, Canada en Egypte.
Wat is linnen?
Linnen is één van de producten die gemaakt worden van de vlasplant. Linnen wordt gemaakt door de binnenste strengen van de vlasplant te bewerken tot een materiaal. Behalve linnen worden ook spaanplaten en touw van de vlasplant gemaakt.
Hoe wordt linnen gemaakt?
Linnen wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant. De plant wordt gesneden met machines of met de hand geplukt, waarbij van het laatste wordt gezegd dat dit uiteindelijk fijnere linnenstof oplevert. De vlasstengels worden vervolgens gescheiden van de zaadjes en de bladeren. Daarna worden de stengels gebroken, waarbij het buitenste deel los komt van de bruikbare binnendeel. Vervolgens wordt het binnenste deel in dunne strengen gescheiden in een rottingsproces. Het rottingsproces wordt ofwel gedaan met water, ofwel met chemicaliën. Het rottingsproces met chemicaliën gaat een stuk sneller en scheelt in de kosten, maar levert wel een milieurisico op. Van de strengen wordt een garen gesponnen, waar uiteindelijk de stof linnen van wordt geweven.
Afbeelding van bloeiende vlasplanten
De voordelen van linnen
- Linnen heeft anti-bacteriële eigenschappen en heeft vergeleken met katoen weinig pesticiden nodig.
- Stevige stof die lang mee gaat.
- Linnen droogt snel.
- Linnen is biologisch afbreekbaar (als het onbehandeld of natuurlijk geverfd is).
- Linnen laat geen microplastics vrij.
De nadelen van linnen
- Voor het scheiden van de vlasvezels worden vaak chemicaliën gebruikt die in kleine concentraties giftig zijn. Het versnelt het rottingsproces enorm, maar is wel schadelijk.
- Het verwerkingsproces van linnen is duur.
- Linnen is niet elastisch en kreukt daardoor snel. Het gevolg? Vaker strijken!
Is linnen duurzaam?
Linnen is één van de meest duurzame materialen die er nu te vinden zijn. Ondanks dat ook in het productieproces van linnen veel mensen werken die niet kunnen leven van hun loon of simpelweg worden uitgebuit, vindt een groot deel van de productie plaats in landen met een lager risico op uitbuiting. Daarnaast heeft de vlasplant minder water en pesticiden nodig dan katoen en is ook het productieproces zelf weinig belastend voor het milieu. Zeker weten dat je linnen goed zit? Kijk dan altijd hoeveel een merk je weet te vertellen over het linnen wat ze gebruiken of naar keurmerken als GOTS en OEKO-TEX.
Shop linnen broeken hier en blouses en shirts hier. TIP: Gebruik de materialen filter in onze catalogus om alle producten van linnen te vinden!
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Paklijst voor een duurzame zomervakantie
De zomer is begonnen en met de vaccinatie graad die toeneemt zijn we allemaal druk in de weer met het plannen van vakanties. Of je nu op een stedentrip gaat, een strandvakantie geboekt hebt, of gaat wandelen in de natuur, wij hebben de paklijst voor je waarmee je zonder zorgen op stap kan.
Met deze 20 duurzame items maak jij je eigen capsule wardrobe voor zomer 2021
Zodra het warmer begint te worden in Nederland, ligt mijn kamer vol met hopen zomerkleding. Door de jaren heen heb ik een verzameling opgebouwd waar je U tegen zegt en toch heb ik elke ochtend weer het probleem dat ik voor mijn gevoel idee he-le-maal niks leuks heb om aan te trekken. Het resultaat? Ik draag dezelfde 5 jurkjes de hele zomer door. Hartstikke duurzaam, maar ik mis altijd het combineren en outfits maken dat je tijdens andere seizoenen wel makkelijk kunt doen. Daarom besloot ik een capsule wardrobe samen te stellen. 20 kledingstukken, waar je eindeloos veel mee kunt combineren. Zo probeer ik gericht een zomergarderobe samen te stellen, zonder dat ik weer willekeurige kleding koop die ik eigenlijk helemaal niet kan combineren.
Zwemkleding 2023: de leukste duurzame bikini's en badpakken
Afgelopen weekend zijn in Nederland de buitenzwembaden weer open gegaan én het is vandaag zonnig weer; 1+1 = zwemmen dus! Mocht je nog op zoek zijn naar mooie zwemkleding, dan zijn dit onze favoriete duurzame badpakken en bikini merken!
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!