The Fair Fashion Movement -10 jaar Clean & Unique

Noor Veenhoven

The Fair Fashion Movement -10 jaar Clean & Unique

Roosmarie Ruigrok is een van de grootste duurzame mode veteranen in Nederland. Ze verkocht haar bedrijf Promax Corporate Fashion nadat ze erachter kwam hoe vreselijk arbeiders worden behandeld in de kledingindustrie en besloot iets te gaan doen om hier verandering in te brengen. Ze begon met werken bij Amnesty International, gevolgd door Fair Wear Foundation en Elsewear Foundation. In 2007 stichtte ze Clean & Unique, een stichting die zich inzet voor het onderwijzen van duurzaamheid aan kleine merken en beginners in mode. Nu is het 2017 en Clean & Unique bestaat 10 jaar! Om dit te vieren waren alle duurzame mode liefhebbers afgelopen vrijdag uitgenodigd om naar Pakhuis de Zwijger te komen en mee te luisteren naar verschillende sprekers over hun ervaringen en visie betreft duurzame mode. Wij waren er natuurlijk bij en willen graag de avond met jullie delen via deze blog.

De avond begon met een inleiding van presentatrice Milouska Meulens die voor de gelegenheid haar eigen vintage trouwjurk had aangetrokken. Het is toch zonde om een kledingstuk waar je zoveel van houdt maar één keer te dragen, vertelde ze, Clean & Unique 10 jaar; een ode aan ethische mode is dan ook hèt moment om deze prachtige jurk tóch te dragen.’

Miloeska en Roosmarie

The Visionairs

De eerste drie die bij Roosemarie en Milouska aan tafel mochten komen zitten waren de visionaires. Tara Scally werkt bij de Schone Kleren Campagne (SKC), Sophie Koers bij Fair Wear Foundation (FWF) en Rianne de Witte is modeontwerpster. De SKC bestaat natuurlijk het langst en de eerste discussie ging dan over hoe het allemaal begonnen was. Tara vertelt over hoe het begon als een protest voor de C&A voor betere werkomstandigheden voor de arbeiders. Dit startte een beweging over heel Europa! Sindsdien hebben ze gezorgd voor het Bangladesh Accord en blijven ze merken pushen om meer te doen voor hun arbeiders.
In tegenstelling tot SKC probeert FWF merken een manier te geven om eerlijker te worden, vertelt Sophie. Vaak hebben merken geen idee hoe ze moeten beginnen en daar biedt FWF een oplossing. De kledingindustrie is namelijk erg ingewikkeld en een ‘Code of Conduct’ is bijna nooit genoeg om zeker te kunnen weten dat de kleding eerlijk wordt gemaakt.
Bij de opkomst van de duurzame mode en nu eigenlijk nog steeds is het erg moeilijk om een duurzame modeontwerpster te zijn vertelt Rianne. Nadat ze zich had aangesloten bij Made-by werd het wel makkelijker, maar concurreren met niet eerlijke bedrijven is nog steeds erg lastig, maar zeker ook een leuke uitdaging.
Als afsluitende vraag van deze zitting vraag Miloeska of de dames zichzelf zien als pioniers. Roosmarie beantwoord deze vraag zelf, ‘nee’ zei ze resoluut. Roosmarie zit al 15 jaar in de awareness beweging en ze roepen al 15 jaar hetzelfde. Ondertussen is de kledingindustrie gegroeid, en hoewel de hoeveelheid mensen die om duurzame mode zeker is toegenomen wordt er een stuk meer kleding gekocht bij merken die dit niet zijn. Sophie voegt hieraan toe dat de échte pioniers de duurzame merken zijn, zij kiezen er echt voor om de stap te zetten.

Entrepreneurs

Tijd voor een tweede sessie vol entrepreneurs. Aan tafel zitten Anouk Post oprichter van YOI, Elsien Gringhuis ontwerpster, Jeanette Ooink van Awearness Fashion en Carlien Helmink Co-founder van Studio JUX. Iedereen aan tafel heeft samengewerkt met Clean & Unique en over één ding waren ze het allemaal eens: Kleding moet weer waardevol worden. Carlien verteld dat ze van elk kledingstuk dat ze verkoopt weet wie het heeft gemaakt, dit vertelt ze aan haar klanten. Het verhaal achter de kleding geeft een extra waarde aan kleding, iets wat zorgt dat je meer ziet dan alleen het eindproduct en zorgt dat je het nooit zomaar zult weggooien.
Janette vertelt meer over het belang van ‘Storytelling’, dit is belangrijk niet alleen zodat je trots kan zijn dat je iets koopt, maar ook zodat je er beter voor zorgt. Duurzaamheid moet een luxe zijn, voegt Anouk daar aan toe, het moet iets zijn dat we echt graag willen. Bewust winkelen is steeds meer een trend, nu is het moment om een verschil te maken!
Met deze inspirerende woorden sluiten we af en gaan we naar een volgende tafel

entrepreneurs

Confusion

Voor veel mensen begon de hype van duurzame mode bij het instorten van Rana Plaza. Aan tafel zitten Nienke Steen van Modint, Bert van Son van MudJeans en Marieke Vinck van Charlie + Mary, om te vertellen over hun ervaringen in deze tijd.
Roosmarie begint te vertellen hoe ze het nieuws hoorde; ze zat thuis en zag het op het internet, het enige wat ze kon denken was: ‘Eindelijk komt het in het nieuws!’. Roosmarie legt uit dat elk jaar er wel drie Rana Plaza’s gebeuren en dat je daar nooit iets over hoort. Natuurlijk is het verschrikkelijk wat er is gebeurt, maar deze keer heeft het tenminste geleidt tot verandering. Nienke sluit zich hier helemaal bij aan. Opeens luisterde iedereen, ze startte een actieplan om merken zover te krijgen om zich bij een akkoord aan te sluiten dat toekomstige Rana Plaza’s moet voorkomen. Merken sloten zich aan en de overheid deed ook mee, dat was hiervoor nog nooit gebeurd!
Ondanks dat er na Rana Plaza veel meer aandacht was voor duurzame mode, bleef het moeilijk voor Marieke en Bert om hun winkel en merk succesvol te laten zijn. Bert gelooft in de toekomst en dat de volgende generatie nog grotere stappen voorwaarts zal zetten.

Confusion

New Era

Alweer de laatste tafel. Cecile Scheele van Powering Sustainable FAshion, Gwen Cunningham van Circle Economy en AMFI, Marina Toeters van by-wire.net en Hanneke op den Brouw werkend voor de overheid, bespreken de toekomst.
Gwen zet zich op het AMFI in om mode-studenten ‘agents of change’ te laten zijn. Als de beginners in de modeindustrie overgaan op eerlijk en duurzaam, dan zal de industrie vanzelf volgen. Cecile is wat pragmatischer en probeert eerlijke en duurzame merken direct aan te bieden aan winkels. Doordat ze een breed aanbod leveren wordt het voor winkels makkelijker om de duurzame keuze te maken.
Hoe we uiteindelijk de modeindustrie kunnen veranderen is volgens iedereen aan tafel anders. Volgens de een moet het uit de overheid komen, andere vinden dat het uit merken moet komen en sommige dat het de taak is van de consument. De duidelijke conclusie: Het moet allemaal en we gaan het samen doen!

New Era

Surprise!

Als verrassende afsluiting was er opeens een modeshow! Prachtige items mogelijk gemaakt door Charlie + Marie en GoodBrandz. Ook het pronkstuk van de Fairwearweek 2010 is uit de kast gehaald; een bruidsjurk waar Milouska nog best jaloers op was. Wij hebben ervan genoten, ik hoop jullie ook ;).

Runway
Runway
Runway
Runway


De hele avond werd mogelijk gemaakt door ECAP.eu

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳