Duurzaam op vakantie doe je zo!

Noor Veenhoven

Duurzaam op vakantie doe je zo!

De zomervakantie staat voor de deur! Tijd om je koffers te pakken en te gaan liggen op een exotisch strand, een leuke stad te verkennen, of avonturen te beleven in de wildernis. Ik heb er helemaal zin in, vooral omdat deze zomervakantie ik officieel klaar ben met studeren! Schrijven aan je thesis is natuurlijk niet de leukste bezigheid, dus ik zit met mijn studie ontwijkende gedrag alvast een vakantie te plannen. Dit wil ik natuurlijk wel duurzaam doen, daarom bij deze een blog gewijd aan duurzame vakantie tips!

      Altijd op de hoogte van het leukste Project Cece nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Duurzaam onderweg

Het eerste obstakel waar je natuurlijk tegen aanloopt is de reis naar je bestemming. Vliegen of met de auto is misschien de makkelijkste en comfortabelste manier om te reizen, maar het is zeker niet de duurzaamste. Vooral korte vluchten zorgen voor ontzettend veel CO2 uitstoot zoals je kan zien in infographic hieronder. Dit komt doordat opstijgen en landen het meeste brandstof kost. Wil je dus echt duurzaam op vakantie? Kies voor een fiets of wandelvakantie! Met de trein gaan is ook een goede optie, je kan een flink stuk verder komen en het is de minst vervuilende optie na fietsen. Liften is ook een leuk avontuur en is eigenlijk zo milieuvriendelijk als lopen, dus zeker ook een goede optie!

groene vervoersmiddelen

Wil je toch echt met het vliegtuig? Kies dan voor de duurzaamste vliegtuigmaatschappij. Je kan de index van alle vliegtuigmaatschappijen ingedeeld op labels A t/m G hier vinden. Helaas zijn er nog geen vliegtuigmaatschappijen met het A label, maar KLM heeft een C label, wat best redelijk is. Je kan daarnaast natuurlijk ook je CO2 uitstoot compenseren door bijvoorbeeld bomen te laten planten of juist bossen te laten beschermen. Dit kun je soms direct bij de vliegtuigmaatschappij doen, maar ook bij een aparte organisatie zoals Trees for all, wat een Golden Standard gecertificeerde CO2 compenseerder is. Als je besluit te gaan vliegen, probeer dan tenminste een directe vlucht te boeken, dit scheelt namelijk een hoop CO2.

Bestemmingen

Kunnen vakantiebestemmingen ook duurzaam zijn? Zeker wel! Green Destinations heeft voor jou de top 100 duurzame bestemmingen in de wereld op een rijtje gezet. Ze hebben hierbij gekeken naar vijf criteria:

  • Of de bestemming de lokale cultuur en tradities steunt.
  • Of de bestemming mensenrechten beschermd en zorgt dat hun mensen niet worden uitgebuit.
  • Of de bestemming economisch duurzaam is, dus dat lokale bedrijven worden ondersteunt binnen en buiten en toeristenseizoen.
  • Of de bestemming duurzaam met het milieu omgaat.
  • Of de bestemming de natuur en de mooie uitzichten beschermd en dieren en hun leefomgeving respecteerd.

Ik heb een paar van mijn favorieten hieronder gezet:

Cascais

Een prachtig kustgebied in Portugal, perfect voor een heerlijk strandvakantie! Naast dat je hier lekker op het strand kan liggen, is er mooie natuur en zijn er veel culturele attracties. Daarnaast is het maar een kwartiertje reizen bij Lissabon vandaan. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Cascais, en ze doen hard hun best om hun CO2 uitstoot met 20% te verminderen voor 2020. Dit heeft als gevolg dat je gratis fietsen kan huren! Voor meer info klik hier.

Cascais

Ljubjana

Meer zin in een stedentripje? Wat dacht je van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Een prachtige pittoreske stad met een rijke cultuur, mooie architectuur en heerlijke natuur. Deze stad is de groenste Europese hoofdstad. Er mogen geen motorvoertuigen in het centrum en de stad houdt zich aan hoge milieustandaarden. Meer informatie kun je hier vinden.

Ljubjana

Kingdom of Bhutan

Wil je echt op avontuur naar verre oorden? Dan is een vakantie naar het Koninkrijk van Bhutan iets voor jou. Dit koninkrijk ligt in het Himalaya gebergte en bestaat voor 72% uit bossen. Bhutan toegewijd aan het beschermen van de natuur en heeft zelfs in 2015 in het Guinness World Records boek gestaan voor een boom plant initiatief.
In dit land kun je een prachtige cultuur ontdekken, geweldig natuur zien en genieten van heerlijk eten. Wel een beetje ver, maar de vliegreis is het in dit geval zeker waard! Je kan het natuurlijk ook lopen als je echt veel tijd hebt :p. Klik hier voor meer informatie.

Kingdom of Bhutan

Zuid-Limburg

Vakantie in eigen land kan ook hartstikke leuk zijn en Nederland heeft wel 8 duurzame vakantiebestemmingen die in de top 100 terecht zijn gekomen.  Zuid-Limburg is een van deze bestemmingen en heeft zijn plaats in de top 100 dubbel en dwars verdient. Zuid-Limburg doet vele projecten voor het promoten van duurzame energie en het renoveren van gebouwen die behoren tot het cultureel erfgoed. Bedrijven in toerisme krijgen educatie over hoe ze hun bedrijf duurzamer kunnen maken, en lokale entrepreneurs worden gesteund. Daarnaast heeft Zuid-Limburg prachtige natuur en de oudste geschiedenis van alle Nederlandse provincies. Zeker de moeite waard dus als je niet te ver van huis wilt. Voor meer informatie klik hier.

Zuid-Limburg

Reisorganisaties

Als je je bestemming en je vervoer hebt gekozen hoef je alleen nog maar je spullen te pakken en op weg te gaan, nadat je natuurlijk je hele reis gepland en geregeld hebt. Laat jij liever je reis plannen door een reisorganisatie? Dat kan natuurlijk ook en zelfs daar kun je een keuze maken voor een duurzame optie. Rankabrand, een oude vertrouwde voor het vinden van duurzame merken heeft ook reisorganisaties geranked. Better places heeft van rankabrand het hoogste A label gekregen en is een reisbureau voor het maken van verre reizen. Dit reisbureau wil dat tourisme iets voor jou betekent, maar ook voor de lokale mensen. Bij Better places reis je CO2 neutraal en worden alle negatieve effecten van toerisme zo veel mogelijk beperkt. De reizen bij Better Places zijn individueel zodat je gemakkelijk in contact komt met de lokale bevolking en je in kleinschalige familiehotelletjes, lodges of zelfs bij mensen thuis kan slapen.

Wat voor vakantie?

Kamperen is natuurlijk de meest duurzame optie voor vakanties, er hoeft voor jou namelijk geen hotels of vakantiehuisjes gebouwd te worden en in je tent heb je geen airco of verwarming. All-inclusive vakanties zijn meestal een no-go omdat onbeperkt eten en drinken meestal leiden tot overconsumptie en verspilling, wat ronduit zonde is. Een actieve vakantie kan op veel verschillende manieren uitpakken. Zwemmen in open water, snorkelen, fietsen en wandelen zijn nauwelijks schadelijk voor het milieu, skiën, golfen en safari’s daarentegen kunnen het milieu verstoren en beschadigen. Een paar weken niets doen op het strand is klimaatneutraal en heerlijk ontspannend.
Let ook goed op bij het kopen van souvenirs. Soms zijn deze onder dubieuze omstandigheden geproduceerd van dieren en planten die eigenlijk beschermd zijn.


Dat waren al mijn vakantie tips. Ik hoop dat je bij deze inspiratie hebt voor het uitkiezen van een (h)eerlijke en duurzame vakantie! Geniet ervan ;).

     Altijd op de hoogte zijn van onze leukste blogs? Volg ons op Facebook of Instagram!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳