Hoe er afvalbergen van kleding ontstaan midden in de woestijn

Melissa Wijngaarden

Hoe er afvalbergen van kleding ontstaan midden in de woestijn

Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

Maandag deelde RTL Nieuws heftige beelden van bergen gedumpte kleding in de Atacama woestijn in Chili. In plaats van zandduinen, zie je duinen van afgedankte kleding. Ligt de kleding daar om gesorteerd te worden? Nee; dit is waar de kleding belandt omdat het niet is toegestaan op de gangbare afvalstortplaatsen.

 

Hoe kan het dat er zoveel kleding in een woestijn eindigt?

  • Er wordt veel meer kleding gemaakt
    In de afgelopen 15 jaar is het aantal gemaakte kledingstukken meer dan verdubbeld. Dankzij trends die zich steeds sneller achter elkaar opvolgen, belandt ook veel kleding amper gedragen op de afvalstort.

  • Kleding gaat minder lang mee
    Niet alleen kochten we vroeger een stuk minder kleding, maar ook doen we minder lang met kledingstukken. Was het vroeger normaal om kledingstukken te (laten) repareren als er een gat in kwam, tegenwoordig is het economisch vaak voordeliger om een nieuwe vervanger te kopen. De kwaliteit van kleding is daarnaast ook een stuk minder goed dan normaal. De gemiddelde levensduur van een kledingstuk is de afgelopen jaren met ruim 34% afgenomen. Dit zorgt ervoor dat kleding die wordt weggedaan vaak niet nog eens kan worden gebruikt, maar op een afvalstort belandt.

  • Veel kleding is lastig te recyclen
    Veel kleding wordt gemaakt van verschillende materialen, denk bijvoorbeeld aan katoen en polyester. We kunnen tegenwoordig redelijk goed pure materialen recyclen, maar bij gemengde materialen lukt dat nog niet op grote schaal.

  • Vanwege chemicaliën mag de kleding niet op gangbare afvalbergen
    Voor het verven van kleding worden vaak giftige chemicaliën gebruikt. Tijdens het afbraakproces komen die stoffen vrij, waardoor de kleding niet welkom is op reguliere stortplaatsen en daarom op dit soort plekken gedumpt worden.

In dit filmpje van RTL wordt het kort en duidelijk uitgelegd.

 

Hoe kunnen we voorkomen dat er zoveel kleding op illegale afvalstortplaatsen belandt?

  • Het makkelijkste is als merken minder gaan produceren. Ook helpt het als merken al in het productieproces rekening houden met wat er gebeurt met het kledingstuk als het niet meer gedragen wordt.
    Een voorbeeld van een merk dat dit doet is bijvoorbeeld herenmerk Studio Subtl. Het merk maakt kleding van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. Doordat ze geen verschillende materialen door elkaar gebruiken, is de kleding makkelijk te recyclen. Je kunt je gedragen stukken ook weer bij Studio Subtl inleveren, waardoor zij er voor zorgen dat het ook daadwerkelijk gerecycled of geüpcycled wordt.

  • Langer doen met onze kleding
    Ook helpt het als we de duur van elk kledingstuk verlengen. Denk bijvoorbeeld aan je kleding weggeven of ruilen, minder vaak nieuwe kleding kopen en tweedehands winkelen (maar dan wel bij goede plekken).

 

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

H&M's Circular Design Story Collection & Greenwashing: the good, the bad and the ugly

As part of H&M’s Innovation Stories the company launched a collection focused on circularity on the 9th of December. The pieces of the Circular Design Story-collection look incredibly fun and influencers all over Instagram are posting pictures in the cute circular outfits. On the moment of release, there was actually so much interest that the website collapsed! But, how good is the collection actually in terms of sustainability? Is it greenwashing or are we witnessing systemic change? Let’s zoom in on the good, the bad and the ugly of H&M’s Circular Design Story-collection.

Voor eens en altijd: waarom tweedehands kleding niet per definitie duurzaam is

Met #SecondhandSeptember en Zalando als één van de nieuwste nieuwkomers in tweedehands fashion moge het duidelijk zijn; tweedehands winkelen is hot! Aan de ene kant juichen we dit enorm toe, maar aan de andere kant is het ONWIJS belangrijk om juist in je tweedehands aankopen kritisch te blijven. Al eerder schreven we hier een blog over, maar de thema’s lijken vandaag de dag nog steeds erg relevant.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳