Dit vinden wij van duurzame maaltijdbox De Krat

Melissa Wijngaarden

Dit vinden wij van duurzame maaltijdbox De Krat

Advertenties van maaltijdboxen vliegen je tegenwoordig om de oren. Vooral één bepaald merk lijkt enorme budgetten te hebben om nieuwe mensen te bereiken. Nu had ik zelf, waarschijnlijk doordat ik continue word gebombardeerd door deze advertenties, nogal een aversie tegen maaltijdboxen. Ik vind koken leuk, leef nogal flexibel en heb geen gebrek aan recepten die ik nog eens wil uitproberen. Waarom zou ik dan ooit een maaltijdbox bestellen? Maar toen leerde ik de Krat kennen. 

 

Wat is de Krat?


De Krat is een maaltijdbox die zich richt op duurzaamheid en lokale producten. Het bedrijf gebruikt seizoensgebonden producten van lokale partners en gebruikt bovengemiddeld veel groenten in hun recepten. De Krat betaalt een eerlijke prijs aan haar leveranciers en werkt samen met familiebedrijven en bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo worden de boxen ingepakt door een familiebedrijf waar het al sinds hun oprichting mee werkt. De Krat is zelfs een B Corp!


Wie zit er achter de Krat?


De Krat is in 2010 opgericht door Eefje Brugman en Yvo Rijen. Het was de allereerste duurzame maaltijdbox en het doel was om mensen weer in contact te brengen met de seizoenen door kwalitatieve, lokale producten thuis te bezorgen. In 2012 verliet Yvo het bedrijf en in 2017 overleed Eefje volledig onverwachts. Niet alleen haar gezin, familie en vrienden bleven geshockeerd achter, ook het team van 4 moest het ineens doen zonder Eefje. Ondanks hun verdriet, bleef het team zich keihard inzetten om mensen kennis te laten maken met bijzonder eten en gevarieerd koken. Via social media deelt de Krat daarnaast veel informatie over duurzaamheid, gezond koken met seizoensgroenten, local for local, en bijzondere Nederlandse telers en producenten.

 

Wat biedt de Krat?


De Krat is ooit begonnen als boodschappenkrat, maar voegde al snel maaltijdboxen toe aan het assortiment. Je kunt inmiddels kiezen uit de Gemakskrat (vega of vlees/vis), de Vegankrat of de Snelle Krat. De prijzen zijn met €4,88 per persoon per maaltijd vergelijkbaar met de prijzen van maaltijdboxen als Hello Fresh! Een overzicht van alle verschillende duurzame maaltijdboxen vind je hier. Je kunt de Krat in heel Nederland laten bezorgen, met uitzondering van de waddeneilanden. Ook kun je de Krat op twee locaties in Amsterdam zelf afhalen.

 

Onze ervaring met de Krat


Met het Cece team kregen we een vegabox met daarin goodies voor 3 recepten:

  • Pulled seitan gyros met pitabroodjes, ingelegde ui, veldsla, aardappeltjes, peen en (vegan)knoflookmayo
  • Risotto met schorseneren, roodlof, zonnebloempitjes en mosterdbladsla
  • Frittata met Hollandse 'parmezaan', venkel-meiraapsoep, pita-soepstengels en een salade met venkel en sinaasappel.

 

duurzame_maaltijdbox_de_krat_recept1

 

Het eerste recept (de pulled seitan) maakten we met zijn drietjes, waardoor het snij- en schilwerk zo gepiept was. De maaltijd zag er dankzij de verschillende kleuren peen super vrolijk uit en de smaak was ook goed. Wel hadden we niet vooruit gelezen en bleek achteraf dat we een deel van de pita hadden moeten bewaren voor als bijgerecht bij de frittata. Nu snappen we ook meteen waarom wij als grote eters alsnog zo tjok- en tjokvol zaten na deze maaltijd!

 

duurzame_maaltijdbox_dekrat_recept2

 

Het tweede gerecht (de risotto met schorseneren) maakte ik in mijn eentje klaar. Van tevoren maakte ik me nogal zorgen om de schorseneren; ik had er zelf namelijk nog nooit mee gekookt, maar wist wel dat de groente ook wel ‘keukenmeidenverdriet’ wordt genoemd. Schijnbaar kan schorseneren nogal een troepje opleveren in de keuken. Gelukkig stond er in het recept gewoon uitgelegd wat je er mee aan moet (onder water schillen!) en viel die troep enorm mee. Het resultaat mocht er zijn; dit was zo’n recept wat ik uit mezelf nooit had bedacht, maar het was verrukkelijk! De ‘parmezaan’ en zonnebloempitjes maakten het he-le-maal af en zijn van die details die je zelf niet snel toevoegt aan een doordeweekse maaltijd. Ik maakte dit op een dinsdag en het was een mini-feestje na een lange werkdag!

 

duurzame_maaltijdbox_dekrat_recept3

 

De laatste maaltijd bestond uit 3 verschillende gerechtjes; een frittata, een venkel-meiraapsoep, pita-soepstengels (die wij per ongeluk al hadden opgegeten op dag 1) en een frisse salade. Door alle ‘verschillende’ gerechten zag ik er nogal tegenop om dit in mijn eentje voor elkaar te boksen op een doordeweekse dag tussen het werken en sporten door, maar toen ik eenmaal de stappen doorlas bleek dat het eigenlijk hartstikke simpel was. De frittata en de soep waren lekker, maar waar ik van schrok was hoe ongelooflijk lekker en zoet de sinaasappel voor in de salade was. Ik denk nog vaak terug aan het sappige zoete vruchtvlees in combinatie met frisse venkel. Een top salade die ik nog steeds regelmatig op tafel zet als simpel en snel bijgerecht.

 

Review over de maaltijdbox van de Krat


De recepten waren enorm goed; voor mij gaf het echt een gouden randje aan een simpele doordeweekse avond. Vergeleken met de recepten van een andere maaltijdbox die ik eerder eens probeerde, leken de recepten van de Krat veel minder standaard. Uiteindelijk was de bereidingstijd en het niveau vergelijkbaar, maar zette ik met de Krat steeds echt iets speciaals op tafel. (Ik maakte ook helemaal de blits in groepschats met recepten als risotto met schorseneren en roodlof, maar daar ging het natuurlijk niet om).

Ook was het erg leuk om te koken met groenten die ik normaal niet zou kopen (of überhaupt tegenkom) in de supermarkt. De groenten van de Krat komen van lokale landbouw en het is ontzettend leuk om op deze manier weer bezig te zijn met welke groente nu in het seizoen zijn.

Doordeweeks kan ik enorm op zien tegen koken. Zeker als je zin hebt in écht iets lekkers ben ik uiteindelijk zo lang aan het scrollen door mogelijke recepten dat ik tegen de tijd dat ik in de supermarkt aankom niets anders meer wil dan iets wat zo snel mogelijk klaar is. De maaltijdbox nam het hele “wat ga ik nu eens maken?”-stress weg én bespaarde me trips naar de supermarkt.

Als laatste was de kwaliteit van de producten fenomenaal. Terwijl ik normaal niet zo van yoghurt hou, heb ik de hele week gesmuld van de romige volle yoghurt die hoorde bij de saus van dag 1. De eerder beschreven sinaasappel zal me ook nog lang bijblijven. De Hollandse ‘parmezaan’ was daarnaast een flink stuk, die nog weken is gebruikt om simpele pasta's mee te upgraden.

 

duurzame_maaltijdbox_dekrat_eindresultaat

 

Wel waren een paar kleine tips die ik nog even wil meegeven:

  1. Check voordat je gaat koken of je inderdaad alle keukenkastbenodigheden in huis hebt.
    Je ontvangt hier van tevoren een mailtje over! Ik had die natuurlijk niet gecheckt en mijn wittewijnazijn was net een week eerder opgegaan.
  2. Lees voordat je begint met het koken van je eerste gerecht even de ingrediënten bij alle recepten van de box door.
    Zo eet je niet per ongeluk alle pita’s op dag 1. Bij elk recept wordt in de ingrediëntenlijst aangegeven of het ingrediënt ook nog in een ander recept moet worden gebruikt!
  3. Was je groentes goed
    Doordat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, kan het bijvoorbeeld voor komen dat er een slakje tussen de sla zit. Niet ideaal als je bijna je 5e veganversary kunt vieren!


Conclusie? Ik raad je absoluut aan om de Krat eens te proberen. Zeker als je gebruik maakt van maaltijdboxen als Hello Fresh. De Krat is even makkelijk, vergelijkbaar geprijsd, maar wel een stuk duurzamer, de inhoud proeft beter en je maakt er indrukwekkende recepten mee.

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Zo duurzaam is linnen: alle pro's en cons op een rijtje

Linnen is één van onze favoriete materialen voor de zomer. De stof heeft ontzettend veel voordelen, die de oude Egyptenaren zelfs al hadden ontdekt! In de blog van vandaag zoomen we in op linnen. Want hoe duurzaam is linnen nou precies? En hoe wordt het eigenlijk gemaakt? In de blog van vandaag zetten we het allemaal op een rijtje!

Het verschil tussen zijde en satijn (en waarom PETA je afraadt één van de twee te kopen)

Wie tijdens de hittegolf van vorige week ook op zoek is geweest naar verkoelende materialen zal het probleem vast herkennen; zijde, katoensatijn, satijn… Allemaal worden ze geroemd om hun hydraterende werking en zijn daarmee ideaal voor zomerse temperaturen. Maar wat is nou wat? Wat is het verschil? En waarom raadt PETA af om één van ze te kopen? In de blog van vandaag leggen we het uit. Lees dus snel verder!

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳