Circulaire mode bestaat niet!
Al bijna 7 jaar werkt Ellen Mensink van Bright.Loops & Loop.A Life in Nederland aan de lokale supply chain voor circulaire mode. Voordat ze startte met haar bedrijf heeft ze onderzocht hoe recycling van textiel en oude kleding plaatsvindt en recentelijk hebben ze onderzocht wat daarvan is terug te vinden in de kleding die we dragen.
Haar conclusie: er wordt veel gerecycled, maar dat gebeurt vaak niet duurzaam. En veel belangrijker, er is geen circulaire kleding en er is geen circulaire mode-industrie. In dit artikel, legt ze uit wat de grote uitdaging is waar we voor staan. Maar ook waarom anno het nu – ondanks de circulaire hype – feitelijk nog steeds niet gebeurt.
Oude kleding gaat 4x de wereld rond
Op dit moment gaat post consumer textiel (textiel dat ondraagbaaris geworden) naar landen als India of Pakistan. Hele regio’s richten zich daar op het met de hand sorteren van afgedankte kleding. Vaak kinderarbeid en dan ook nog onder erbarmelijke omstandigheden. De gesorteerde kleding wordt vervolgens weer geëxporteerd naar onder andere Italië, waar veel textielrecycling plaatsvindt. De garens van deze gesorteerde reststromen worden voor het grootste deel vervolgens weer door China of Bangladesh geïmporteerd, waar er verhuisdekens en vloermops van worden gemaakt.
Een klein deel van deze garen zijn geschikt voor de kledingindustrie, maar dat is heel beperkt. Bovendien is van de in India en Pakistan met de hand gesorteerde kleding de samenstelling en afkomst van het materiaal onzeker, wat recyclen naar een puur materiaal onmogelijk maakt.
Er is geen fashion4fashion of circulaire mode – alles is industrieafval
Bright.Loops heeft recentelijk aanvullend onderzoek gedaan naar gerecyclede garens en kleding in Europa. En tot hun verbazing is slechts minder dan 1% van alle kleding gerecycled. Maar belangrijker is dat 75% van deze garens gemaakt zijn van industrieafval als basis. Dit is afval van spinners en breiers. Dit is dus nieuw materiaal dat op kleur en compositie verkrijgbaar is. Goed dat dat gebruikt wordt, maar het lost geen problemen op met de kleding-afvalberg. Belangrijker, iedereen richt zich nu op deze industriële reststromen, waardoor de prijzen stijgen.
De andere 25% is post consumer materiaal – feitelijk minder dan 0,25% – en data is grotendeel pet, plastic flessen die uit de voedingsindustrie. Simpelweg kunnen we zeggen dat circulaire mode - dus kleding gemaakt van oude kleding, ofwel fashion4fashion – verwaarloosbaar. Sterker, niet bestaat. Daarom heeft Ellen Loop.a life opgezet.
Loop.a life – fully closed loop knitwear merk van Hollandse bodem
Een schone en groene planeet, dat is ambitie van Loop.a life. Daarom richten ze zich op de gigantische textielafval berg in Nederland. Ze zetten zich in om hiervan weer hoogwaardig grondstoffen, garen en eindproducten te maken. Maar ook om dit zo lokaal of zo dichtbij als mogelijk is te realiseren. Dat is veel duurzamer, want scheelt in eerste instantie transport kilometer, bovendien is het veel transparanter. In 2016 zijn ze gestart met hun eigen 100% circulaire kledinglijn. Sindsdien leiden ze lokaal materiaal door de keten binnen Nederland én in Europa, omdat sommige delen van de supply chain zoals spinnen, in Nederland niet meer voorkomen. Ze maken feitelijk van de lokale grondstoffen hun eigen garen, vesten en truien.
Garen ontwikkeltraject
Inmiddels hebben ze vijf 100% circulaire garens, in 10 tot 15 verschillende kleuren ontwikkeld. Deze verwerken ze in hun eigen circulaire knitwear collectie. Loop.a life is een slow fashion brand, dat ze inzetten als showcase en innovatie lab. Ze maken ook collecties voor andere merken. Hun missie? Steeds meer materialen en kleuren uit de textiel afvalberg verwerken tot hoogwaardige eindproducten en een 100% circulaire mode-industrie. Ze willen consument én professional niet alleen laten zien wat er kan, maar vooral ook stimuleren mee te doen. De Loop.a life collectie bestaat uit minimaal 40 tot 70 procent lokaal post consumer materiaal, aangevuld met industrie afval of virgin duurzame materialen. Omdat ze zowel materialen, als kleuren recyclen en het garen ontwikkeltraject daarop hebben afgestemd, hoeven ze de stoffen niet opnieuw te verven. Ze zijn best trots, want ze zijn op dit moment het eerste en enige merk ter wereld met een volledig circulaire collectie gemaakt van lokale afgedankte kleding. En dan ook nog op een super duurzame manier geproduceerd!
Structuurverandering
Structuurverandering is geen eenvoudige opgave. Textiel uit de kledingbak op straat bestaat uit heel veel verschillende materialen, kleuren en structuren. Bovendien zijn in sommige kledingstukken zelfs meerdere type stoffen verwerkt aan de binnen- en buitenkant. Dit betekent dat de hele supply chain – van takeback, kleding selectie tot en met de manier van recyclen en productontwikkeling – in alle stappen van de keten opnieuw moet worden aangepast of ingericht.
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Upcyclen en recyclen: Deze duurzame merken doen het
Dat de mode industrie de aarde vervuilt is inmiddels voor velen oud nieuws. Maar dat de industrie ook zo veel afval veroorzaakt dat er bijvoorbeeld woestijnen zijn met duinen van afgedankte kleding leidde recent tot verontwaardiging.
Hoe ‘schoon’ is vintage kleding?
Tweedehands en vintage kleding wordt vaak aangehaald als de duurzaamste manier om kleding te kopen. Maar hoe duurzaam is vintage shoppen echt?
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!