De Global Goals Jam in Enschede
In meer dan 25 steden overal ter wereld vond afgelopen weekend de Global Goals Jam plaats.
In San Francisco, Rio de Janeiro, Londen, Bangkok en natuurlijk Nederlandse wereldstad Enschede kwamen studenten en andere jonge wereldverbeteraars samen om te werken aan concrete oplossingen voor de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Deze 17 doelen, die in 2015 werden opgesteld, moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 ‘een mooiere plek is’. Gezien we alweer in 2017 leven en er nog een hoop moet gebeuren, bedenken jongeren tijdens de Global Goals Jams concrete plannen die bijdragen aan de Sustainable Development Goals. In deze blog lees je meer over mijn ervaringen bij de Global Goals Jam van de Universiteit van Twente in Enschede.
Elke Global Goals Jam focust zich op 4 à 5 van de 17 doelen. In Enschede werd in groepjes gefocust op de volgende vier doelen:
- No poverty (geen armoede)
- No hunger (geen honger)
- Quality education (kwaliteitsonderwijs)
- Sustainable cities and communities (duurzame steden en gemeenschappen)
Het doel
Het doel van de Global Goals Jam is om in multidisciplinaire teams oplossingen te bedenken om de doelen inderdaad voor 2030 te behalen. Je kon bij je aanmelding zelf aangeven aan welk doel je het liefste wilde werken. Ik koos voor doel nummer één: geen armoede. Waarom ik hiervoor koos?
In mijn ogen is de bestrijding van armoede de basis voor het bereiken van alle andere doelstellingen.
Mijn ervaring
De Global Goals Jam in Enschede ging vrijdagochtend al om 9 uur van start in het Treffpunk Design Lab van de Universiteit Twente. Het vroege tijdstip (voor studenten voelt 9:00 bijna hetzelfde als 6:00) zorgde ervoor dat iedereen nog half slapend in zijn stoeltje zat en ook ik nipte in eerste instantie nog slaperig aan mijn thee. Zodra de moderator echter de microfoon greep en ons vertelde waaraan wij nou eigenlijk precies gingen deelnemen waren we allemaal ineens klaar wakker. Hoe leuk en spannend was het wat wij dit weekend zouden doen?! Lemonaid, Unicef en de provincie Overijssel waren hoofdsponsors van het evenement en hadden allemaal een challenge ontwikkeld voor een specifiek doel.
Na de ontvangst en uitleg over het concept en het programma van de komende dagen gingen we werken aan teambuilding. We deden een korte voorstelronde en bouwden daarna een team mascotte van Lego. Toen was het tijd om aan de slag te gaan met de challenges. Het groepje waar ik in zat, dat zich richtte op armoedebestrijding, kreeg de challenge van Lemonaid: “Hoe kunnen we consumenten van fairtrade producten veranderen in een community van supporters om het effect van sociale projecten in ontwikkelingslanden te vergroten?”. Tessa van Lemonaid NL zorgde ervoor dat de challenge voor iedereen duidelijk was en na een korte Q&A sessie konden we beginnen aan de eerste brainstormsessie van het weekend.
De brainstormsessie werd georganiseerd door Lemonaid en CharyTea en de bedoeling was om met een concreet idee te komen als antwoord op de door Lemonaid gestelde challenge. Het motto van de brainstorm sessie was “Think Outside The Box” en we kregen een whiteboard, papier, post-its en stickers om onze ideeën te verzamelen, te filteren en te sorteren. Ik kan je vertellen: dat “Outside the Box” denken kan erg frustrerend zijn als de goede ideeën maar niet komen willen. Mijn groepje en ik hadden dan ook een middag vol ups en downs, koffiepauzes, doodles, grappen en diepgaande gesprekken, voordat we tegen de avond met een tastbaar idee kwamen. Met ons idee, ‘Become a Lemonaider’, willen we moderne technologieën en sociale media gebruiken om consumenten en theekwekers dichter bij elkaar te brengen en zo transparantie en grensoverschrijdende communicatie te bevorderen. Dit zorgt ervoor dat de mensen die onze producten maken in verre landen een gezicht en een stem krijgen.
De ontknoping
Het eerste deel van dag twee van de Global Goals Jam werd gebruikt om een pitch voor de andere Jam-deelnemers voor te bereiden. We hebben gewerkt aan een prototype, gaven elkaar feedback en stelden een presentatie op. In de namiddag was het tijd voor het spannendste deel van het weekend: de presentaties. Het was erg interessant om te zien waaraan alle andere groepen de laatste dagen zo intensief mee bezig zijn geweest. Een korte samenvatting van onze oplossingen:
Het eerste doel, armoedebestrijding, was dus onze challenge. Onze oplossing:
Een nieuw ontwerp voor de producten van Lemonaid en ChariTea, waardoor een interactieve band ontstaat tussen de consument en de fruit- of theekwekers van de merken.
De oplossing voor de tweede challenge waar in Enschede aan werd gewerkt dit weekend was om ultra lichte of zelfgemaakt biogasinstallaties te ontwikkelen voor gemeenschappen in Indonesië.
Als derde doel werd tijdens de Global Goals Jam in Enschede gewerkt aan Quality Education. De oplossing die door de groep bedacht was, was om educatieve apps te ontwikkelen voor vluchtelingekinderen, zodat zij tijdens de vlucht en in vluchtelingenkampen door kunnen leren.
Het laatste doel waar aan gewerkt werd was Sustainable Cities and Communities. Dit groepje kwam met een aantal creatieve oplossingen: gerecyclede kleding gebruiken om gebouwen mee te isoleren en een herinnering op je smartphone als de vervaldatum van je aangekochte voedsel nadert en tips hoe je dit voedsel alsnog kan eten.
Er zijn nog zoveel meer dingen die ik over het evenement zou kunnen vertellen, maar omdat de blog anders eindeloos lang wordt, laat ik het hierbij. Niet alleen ben ik super trots op de samenwerking en het concept dat we in twee dagen hebben neergezet als team, vooral ben ik verrast over hoeveel een groep jongeren binnen 2 dagen kan bedenken en hoe concreet die oplossingen zijn. Ik hoop dat de sponsors de ideeën ook daadwerkelijk gaan gebruiken, want dat is natuurlijk wel de bedoeling van de Global Goals Jam. Ik heb veel geleerd en veel mensen ontmoet met wie ik ongelooflijk inspirerende gesprekken kon voeren. Ik ben er nu nog zekerder van dat als iedereen met een idee, drive en motivatie om de wereld te veranderen, met elkaar samenwerkt, dat we het dan met zijn allen voor elkaar gaan krijgen!
Dank aan de Universiteit Twente voor het organiseren van de Global Goals Jams 2017 en dank aan Lemonaid voor de samenwerking!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!