Zo host je een kledingruil: 5 tips & tricks

door de redactie

Zo host je een kledingruil: 5 tips & tricks

Één van de meest impactvolle dingen die je kunt doen, is om zo lang mogelijk met je kleding te doen. Maar wat nou als je bent uitgekeken op je kleding? Dan is het hosten van een kledingruil misschien wel een heel goed idee!

Als je nog nooit een kledingruil georganiseerd hebt, kan het organiseren van zo’n kledingruil een beetje overwhelming lijken. Daarom verzamelen we in deze blog handige tips & tricks om een succesvolle (en stressvrije) clothing swap te organiseren.

Hoe werkt een kledingruil?

Voordat we inzoomen op hoe je een kledingruil kunt organiseren, is het handig om te weten hoe een kledingruil nou precies werkt.

Er zijn verschillende manieren waarop je een kledingruil kunt houden; van grote events georganiseerd vanuit organisaties (bijvoorbeeld Fashion for Good in Amsterdam) tot een asynchrone kledingruil tussen buren, waarbij een tas vol kleding van buur naar buur gaat om wat uit te zoeken en in te stoppen.

Waar het op neerkomt? Bij een kledingruil ruilt uit een groep mensen de kleding die ze niet langer dragen met elkaar.

 

Waarom zou je een kledingruil hosten?

  • Het is leuk! Een kledingruil is een gezellige manier om met je vrienden/vriendinnen/collega’s/familie een nieuwe outfit te scoren.
  • Het is een goedkope manier om nieuwe kleding te vinden.
  • Het is een goede manier om je kledingkast op te ruimen en te zorgen dat je kleding langer gedragen wordt.
  • Het is hartstikke goed voor de planeet.

Waarom is het organiseren van een kledingruil goed voor de wereld?

Met een kledingruil verminder je zowel je CO2-uitstoot als kledingverspilling:

  • Tegenwoordig dragen we onze kleding gemiddeld maar 7 keer, en dit leidt tot 18,6 miljoen ton textielafval… per jaar!
  • Kleding doneren is vaak helemaal niet zo maatschappelijk verantwoord en duurzaam als we denken (slechts 20% wordt daadwerkelijk verkocht en de rest eindigt in veel gevallen op illegale vuilnisbelten of wordt verbrand).
  • Met de kledingstukken die je voor jezelf meeneemt bespaar je met een kledingruilfeestje de CO2-uitstoot die wordt geproduceerd bij het maken van nieuwe kledingstukken.

5 stappen om een leuke, productieve én duurzame kledingruil te hosten

  1. Bedenk hoe groot je je kledingruil wilt houden - en kies een locatie die daarbij past

    • Een kledingruil voor vrienden en/of een klein groepje mensen kun je vaak in iemand’s woonkamer, garage of tuin houden.
    • Een grotere kledingruil kun je vaak hosten op de plek waar jullie elkaar van kunnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kledingruil die wordt gehost door je werkgever bij jullie op kantoor? Of in de co-working space waar je werkt? Of in een buurthuis? Vaak moet er voor grotere ruimtes betaald worden, maar soms kunnen organisaties uitzonderingen maken of willen ze je evenement zelfs sponsoren!

  2. Bedenk regels voor je kledingruil

    Lijkt misschien onnodig, maar geloof ons: je hebt ze écht nodig! Je wilt bijvoorbeeld niet dat iemand met twee vodden aan komt zetten en weg gaat met een berg aan dure kleding. Of dat mensen hun halve kast op jouw event dumpen.

    Dingen om regels voor te bedenken:

    • Limiet
      Een limiet van hoeveel items iedereen mee mag nemen, vaak ligt dat getal tussen de 5 en 10 stukken.
    • Kwaliteit
      Alleen kleding in goede staat; geen gaten, vlekken en kapotte ritsen.
    • Soort kleding
      Zeker als je een wat groter aantal mensen uitnodigt, kan het een goed idee zijn om te bespreken wat niet meegenomen mag worden. Denk bijvoorbeeld aan ondergoed of gedragen oorbellen.
    • Eisen
      De kleding moet gewassen zijn.
    • Tokens of 1-voor-1
      Een token-systeem, waarbij het aantal nieuwe kledingstukken dat je mag uitkiezen afhangt van de kwaliteit van kledingstukken die je mee brengt, of kies je voor 1-voor-1, waarbij alleen het aantal kledingstukken telt.


  3. Stuur uitnodigingen voor je kledingruil

    Zorg dat je je uitnodiging ten minste 2 weken van tevoren verstuurd, zodat iedereen de tijd heeft om zijn/haar/hun kast uit te pluizen. Noem in je uitnodiging:

    • Datum, tijd, plaats en RSVP-datum
    • De regels


  4. Zet alles klaar voordat je kledingruil begint Tijdens de kledingruil zelf, kan het handig zijn om het volgende te hebben:

    • Kledingrekken en tafels om de kleding uit te stallen
    • Een spiegel
    • Ruimte om kleding te passen
    • Eventueel: muziek, snacks en drankjes


  5. Bedenk van tevoren wat je doet met kleding die overblijft Je kunt kiezen om:

    • De kleding te bewaren voor een volgend event
    • De originele eigenaar moet ze weer meenemen
    • De kleding wordt online verkocht
    • De kleding wordt gedoneerd aan een goed doel

Het organiseren van een clothingswap is helemaal niet moeilijk en wedden dat je eerste kledingruil met deze tips een groot succes gaat worden? Veel plezier alvast!


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Hoe vaak dragen we onze kleding?

Helaas blijven we steeds meer kopen, maar dragen we een kledingstuk minder vaak dan ooit. Ontdek hoe vaak we onze kleding dragen en hoe we deze onduurzame mindset kunnen doorbreken.

Zo zorg je er voor dat je niet onnodig kleding koopt

Dé oplossing voor een duurzamere mode-industrie is als er minder kleding wordt gemaakt en gekocht. Maar hoe zorg je er nou voor dat je toch kunt blijven genieten van kleding, zonder dat je daarvoor elke week een nieuw item aan je al uitpuilende kast toevoegt? In deze blog deel ik mijn favoriete tips! En echt, als ik het kan, kun jij het ook!

Hoe er afvalbergen van kleding ontstaan midden in de woestijn

Maandag deelde RTL Nieuws heftige beelden van bergen gedumpte kleding in de Atacama woestijn in Chili. In plaats van zandduinen, zie je duinen van afgedankte kleding. Ligt de kleding daar om gesorteerd te worden? Nee; dit is waar de kleding belandt omdat het niet is toegestaan op de gangbare afvalstortplaatsen.  

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳