Recyclen in de mode: Kan het de milieuproblemen oplossen?
Je hoort steeds vaker over recycling in de mode industrie, maar wat betekent het eigenlijk?
En belangrijker nog: is het de juiste oplossing voor de milieueffecten veroorzaakt door de kledingindustrie?
We duiken erin!
Wat is recycling in de mode industrie?
Recycling in de mode (ook bekend als "textielrecycling") betekent het hergebruiken van bestaande stoffen, materialen of vezels om nieuwe producten te creëren.
Het is eigenlijk niets nieuws: handmatige textielrecycling bestaat al sinds de 18e eeuw! Tegenwoordig gebeurt het echter voornamelijk mechanisch - vooral voor natuurlijke stoffen - en chemisch - voornamelijk voor synthetische opties.
Recyclen in de mode kan ook verschillende vormen aannemen, van het maken van nieuwe kledingstukken met stofresten tot het aanbieden van een terugnameprogramma om te voorkomen dat oude kleding op afval stortplaatsen terechtkomt.
Maar is kleding recyclen zo goed als het klinkt?
De milieuvoordelen van recyclen in de mode-industrie
Recyclen van kleding verlengt hun levenscyclus en vermindert afval
18,6 miljoen ton kleding wordt elk jaar naar stortplaatsen gestuurd! Wanneer het materiaal begonnen is met ontbinden:
- Natuurlijke stoffen produceren methaan en andere broeikasgassen, die bijdragen aan klimaatverandering.
- Synthetische stoffen kunnen eeuwenlang blijven rondhangen.
Dus, het recyclen van kleding en het uitstellen van deze uiteindelijke uitkomst is zeker goed nieuws.
Het betekent dat we minder nieuwe stoffen nodig hebben
Materiaalproductie is meestal de meest vervuilende fase van de mode supply chain.
Dus, het voorkomen hiervan door gerecyclede textiel te gebruiken in plaats van nieuw gefabriceerde vezels bespaart energie én water.
In veel gevallen zal het ook een extra verfproces voorkomen, wat een grote oorzaak is van watervervuiling en waar vaak giftige kleurstoffen bij worden gebruikt.
Merken en ontwerpers bedenken nieuwe manieren om de ecologische voetafdruk van textielrecycling te verminderen
Steeds meer recycling mode-ontwerpers, merken en bedrijven perfectioneren dit proces. Bijvoorbeeld:
- Renewcell creëerde Circulose, een natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal dat volledig is gemaakt van gerecyclede textiel, zoals katoenproductieresten en oude katoenen jeans
- Worn Again zoekt manieren om gemengde vezels te recyclen (bijvoorbeeld door polyester en katoen uit polycotton kledingmixen te herwinnen)
Dus we zijn ervan overtuigd dat we in de toekomst nog meer milieuvoordelen zullen zien.
De problemen en uitdagingen van recyclen in mode
Kleding is moeilijk te recyclen - en dat zou sowieso niet genoeg zijn
Helaas is recycling in mode een lastig proces. Bijvoorbeeld:
- Het is vaak onmogelijk om mengsels van verschillende stoffen te recyclen, terwijl het gebruik van dit soort gemengde materialen extreem gebruikelijk is in fast fashion
- Het gebruik van bepaalde chemicaliën maakt dit nog minder waarschijnlijk
- Bij mechanische recycling van katoen worden de vezels korter en van mindere kwaliteit - dus ze gaan minder lang mee
Het belangrijkste probleem is dat de meeste kledingstukken niet zijn gemaakt om te recyclen... en er zijn er sowieso te veel geproduceerd.
Er worden jaarlijks zo'n 200 miljard kledingstukken verkocht en slechts 7 keer gedragen voordat ze worden weggegooid. Hoeveel worden hiervan gerecycled? Minder dan 1%.
Het recyclen van kleding heeft ook nog steeds impact op het milieu
Het recyclen van mode en de relevante closed-loop processen stoten zelf ook broeikasgassen uit en gebruiken een veel water.
Begrijp ons niet verkeerd: het is zeker beter dan het produceren van nieuwe materialen en stoffen van scratch!
Helaas lijkt dit verschil echter niet genoeg te zijn om de negatieve impact van mode op klimaatverandering te vertragen.
Recycling geeft ruimte voor greenwashing
Greenwashing gebeurt wanneer merken misleidende of valse informatie gebruiken om hun producten milieuvriendelijk te laten lijken en zo eco-bewuste consumenten aan te trekken.
Als het gaat om textielrecycling, kan dit beteken:
- Kleding die als "gerecycled" wordt gepromoot of gelabeld, terwijl het slechts een klein percentage gerecyclede vezels bevat - en de rest eigenlijk vanaf nul is geproduceerd
- Fast fashion merken die een "gerecyclede kledingcollectie" hebben, terwijl ze nog steeds problematische materialen voor de meeste van hun kledingstukken gebruiken en overconsumptie aanmoedigen
- Merken die beweren deadstock materiaal te gebruiken die eigenlijk met opzet overgeproduceerd zijn in plaats van echte restanten te zijn
Dus, is recyclen in mode de ultieme oplossing voor de planeet?
Nee, we geloven niet dat recyclen de ultieme oplossing is om de milieu-problemen veroorzaakt door de mode-industrie op te lossen, maar het is zeker beter dan niets!
Recycling is niet voor niets onderdeel van de 6 R's van duurzaamheid in mode. Maar er is een reden waarom het de laatste is.
In plaats van alleen te focussen op recyclen in mode en closed-loop oplossingen te creëren voor bestaande kleding, geloven we bij Project Cece dat het belangrijk is om:
- Kleding vanaf het begin te ontwerpen voor recycling en circulariteit, zoals het kiezen van enkele materialen en het gebruik van chemicaliën die dat proces niet in de weg staan
- De levenscyclus van kleding te verlengen door ze langer in omloop te houden (bijvoorbeeld via inzamelingsprogramma's)
- Het belangrijkste, minder kleding produceren. Zoals we eerder hebben gezien, recyclen we slechts 1% van de 200 miljard verkochte kledingstukken per jaar. De oplossing is niet per se om het eerste percentage te verhogen: het is om het tweede getal te verkleinen!
Support merken die recyclen
Nog steeds kan het kiezen van kledingstukken gemaakt van gerecyclede materialen je helpen de milieuvoetafdruk van je kleding te verminderen - zolang ze oprecht op die manier zijn geproduceerd en niet via dubieuze greenwashing shortcuts.
Op Project Cece hebben we honderden eerlijke merken op één plek samengebracht, met filters om je te helpen je keuzes te verfijnen. Gebruik dus het "Gerecyclede materialen" filter om alleen dit soort kledingstukken te zien.
Hoewel recycling in mode niet de ultieme oplossing is, is het zeker een stap voorwaarts als het goed wordt gedaan. We moeten echter ook overproductie en overconsumptie aanpakken.
Vond je dit artikel nuttig? Je kunt meer van onze tips en inspiratie ontvangen via de nieuwsbrief om nog meer duurzamere keuzes te maken.
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Beste duurzame pyjamas en nachtkleding: Dromerige merken + Gids
Fast fashion nachtkleding is een nachtmerrie voor de planeet! Geniet in plaats daarvan van de (h)eerlijkste dromen met de beste duurzame pyjama's en fair trade opties.
Voor eens en altijd: waarom tweedehands kleding niet per definitie duurzaam is
Met #SecondhandSeptember en Zalando als één van de nieuwste nieuwkomers in tweedehands fashion moge het duidelijk zijn; tweedehands winkelen is hot! Aan de ene kant juichen we dit enorm toe, maar aan de andere kant is het ONWIJS belangrijk om juist in je tweedehands aankopen kritisch te blijven. Al eerder schreven we hier een blog over, maar de thema’s lijken vandaag de dag nog steeds erg relevant.
Zo duurzaam is polyester (en wat polyester eigenlijk is)
Polyester is één van de meest gebruikte stoffen in de mode-industrie. Niet alleen wordt de stof veel gebruikt in tops, ook voor sportkleding en jassen is polyester enorm populair.Maar wat is de impact van polyester? Een stof op basis van olie zal vast niet veel goeds te bieden hebben. Toch heeft de stof ook positieve kanten. In de blog van vandaag zetten we de pro’s en de con’s tegenover elkaar. Zodat jij straks weet waar je op kan letten bij het kopen van kleding.
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!