Waar koop je eerlijke kleding? (En wat Eerlijke Kleding nu eigenlijk is)

Melissa Wijngaarden

Waar koop je eerlijke kleding? (En wat Eerlijke Kleding nu eigenlijk is)

Duurzaamheid kan in de kledingindustrie met van alles te maken hebben. Van milieuvriendelijkere materialen tot een kledingstuk dat is gemaakt om lang mee te gaan.

Een aspect van duurzaamheid wat minder vaak wordt belicht is het sociale aspect. Terwijl er veel verschillende mensen werken aan één kledingstuk.

Denk maar aan een simpel katoenen t-shirt; er wordt een ontwerp gemaakt, er wordt katoen geteeld, geplukt en verwerkt, er wordt een stof van gemaakt, de stof wordt verhandeld, er wordt kleding van gemaakt en vervolgens moet die kleding ook nog eens worden verkocht.

Om dan te bedenken dat je al voor €3 een nieuw katoenen t-shirt kunt kopen, doet alarmbellen rinkelen. Want hoe kunnen al die mensen die hebben meegewerkt aan een shirt genoeg verdienen als het uiteindelijke product zo goedkoop wordt verkocht?

In deze blog duiken we daarom in het onderwerp eerlijke kleding. Want wat is eerlijke kleding nu eigenlijk precies en waarom zou je je ermee bezig houden?

Waarom zou je eerlijke kleding kopen?

De kledingindustrie is een arbeidsintensieve industrie en er komt veel handarbeid bij kijken. Veel van dit werk wordt gedaan in landen waar de lonen laag zijn. 

De inkomsten in de kledingindustrie zijn ontzettend scheef verdeeld. Zo verdienen de CEO’s van de 5 grootste modebedrijven in 4 dagen het salaris wat een kledingmaker in Bangladesh in een heel leven verdient.

Helaas is het loon wat kledingmakers krijgen vaak niet genoeg om van te leven. Er is in veel landen namelijk een verschil tussen het minimumloon (het minimale loon wat een bedrijf verplicht is om te betalen) en een leefbaar loon (= het minimale loon wat iemand nodig heeft om van rond te komen).

In veel landen met lage lonen is het minimumloon lager dan het leefbaar loon. Toch zijn er genoeg mensen die ook voor dat loon aan de slag gaan. Er zijn namelijk weinig banen die wél een leefbaar loon opleveren en iets is beter dan niets.

Ons doel?  Dat de merken die wél een leefbaar loon betalen een groter deel van de kledingindustrie uitmaken en zij in die landen dus helpen met het creëeren van werkgelegenheid waar mensen wél een leefbaar loon voor krijgen.

Wat is eerlijke kleding?

kledingarbeiders werkend voor een leefbaar loon

Een kledingstuk is eerlijk geproduceerd als:

  • Veilige werkomstandigheden - Er wordt onder veilige werkomstandigheden geproduceerd. Denk hierbij aan een veilige en schone werkomgeving met nooduitgangen die te allen tijde gebruikt kunnen worden.
  • Leefbaar loon - Het loon is genoeg om van rond te komen en wordt op tijd uitbetaald.
  • Humane werkuren - Er wordt niet structureel overgewerkt en overuren worden uitbetaald.
  • Geen gedwongen arbeid - Werknemers kunnen vakantie- en ziekteverlof opnemen en identiteitsbewijzen (die nodig zijn om te reizen) worden niet achtergehouden. 
  • Geen kinderarbeid - Werknemers zijn boven de legale minimumleeftijd om te mogen werken.

Hoe weet je dat kleding eerlijk gemaakt is?

  • Keurmerken als Fairtrade International en organisaties als Fairwear Foundation
  • Directe en langdurige samenwerkingen - voor kleinere merken is het aanvragen van een keurmerk vaak een tijdrovend en duur proces, wat ze (nog) niet kunnen veroorloven. Deze merken kunnen je vaak veel vertellen over de partijen waarmee ze samenwerken en hebben hun bedrijfsmodel dusdanig opgezet dat hun aanleveringsketen transparant en duidelijk is.
  • Slow fashion in plaats van fast fashion - het bedrijfsmodel van fast fashion is er op gericht om zo veel mogelijk kleding in zo’n kort mogelijke tijd voor zo min mogelijk kosten te maken. Nu is met name die tijdsdruk een belangerijke factor waardoor er zo veel uitbuiting plaatsvindt in de kledingindustrie. Een fabriek neemt namelijk zo’n order aan, terwijl alle partijen logischerwijs ook wel kunnen bedenken dat die grootte niet in die ene fabriek gemaakt kan worden in zo’n korte tijd. Het gevolg? De fabriekseigenaar geeft een deel van de opdracht door via subcontracten. Doordat opdrachten zo worden opgesplitst in verschillende subcontracten, is het uiteindelijk lastig te achterhalen door wie een kledingstuk nou eigenlijk gemaakt is. Gelukkig zijn er genoeg merken die volgens de principes van slow fashion produceren, zo werkt Alohas bijvoorbeeld met een on demand model!

Waar kun je eerlijke kleding kopen in Nederland?

Eerlijke Kledingwinkel in Nederland Sophie Stone

In Nederland zijn er een aantal kledingwinkels die alleen kleding verkopen die eerlijk en duurzaam gemaakt zijn. Een selectie:

  • Sophie Stone, in Utrecht
  • Brand Mission, in Amsterdam en Haarlem
  • Wanderwood, in Den Bosch
  • The Blind Spot, in Goes
  • What the F, in Amsterdam

Je kunt ook een overzicht van eerlijke kledingwinkels vinden op cosh.

Waar kun je online eerlijke kleding kopen?

Op Project Cece verzamelen we een zo compleet mogelijk online aanbod van eerlijke kleding.

Voor elk merk in onze catalogus doen we een grondige impact analyse, om te controleren of ze voldoen aan onze vereisten van duurzame mode. Op deze manier filteren we merken die eigenlijk vooral heel goed zijn in greenwashen er uit.

Wat een merk precies doet op het gebied van duurzaamheid vatten we kort en bondig samen in onze merkteksten.
Daarnaast hebben we labels voor verschillende aspecten van duurzaamheid, waar je ook op kunt filteren in onze catalogus.

We werken alleen samen met webshops die duurzaamheid als grondbeginsel hebben en je vindt dus niet de “duurzamere” collecties van winkels als H&M en Zara bij ons. We vinden het namelijk belangrijk dat de kleinere duurzame webshops meer economische slagkracht krijgen en zo hun impact kunnen vergroten!

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

De Beste Quotes over Duurzame Mode om je te Inspireren

Van “Shop ‘til you drop” tot de iconische Carrie Bradshaw’s “I like my money right where I can see it… Hanging in my closet”, de meeste quotes over mode gaan vooral over kopen, kopen, kopen. Woorden hebben grote invloed op hoe we naar dingen kijken en de acties die we nemen. Gezien de overvloed aan quotes over eindeloos shoppen, dus niet gek dat met overconsumptie nog steeds zo normaal is.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳