16 Makkelijke & Snelle Manieren om Duurzamer om te gaan met je Kleding
Herkenbaar? Je hebt zin om eens uit te zoeken hoe je nou duurzamer om kunt gaan met je kleding, je vindt een nieuwe online tutorial en bent direct overwhelmed, waardoor je uiteindelijk niets doet.
We snappen het helemaal! Niet iedereen heeft de tijd, zin en ambitie om oude shirts te upcyclen tot jurkjes of kussenhoezen.
Gelukkig zijn er genoeg kleine dingen die je met je kleding kunt doen, die stiekem een grote impact hebben op de duurzaamheid van je kleding.
In deze blog delen we 16 simpele acties waardoor je duurzaamheid van je kleding vergroot.
Was je kleding minder vaak
De was doen kost niet alleen veel energie van jou, maar vraagt ook veel qua electriciteit en water. Je kleding minder vaak wassen heeft al snel veel impact. En geen zorgen.. We zeggen niet dat je nu maar in een stinkend kloffie moet gaan rondlopen. Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken waardoor je kleding minder vaak hoeft te wassen (en dus op alle vlakken energie bespaard ) :
- Leg je kleding 24 uur in de vriezer om bacteriën te doden
- Hang je kleding buiten om te luchten
- Gebruik een natuurlijke textielverfrisser. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de winkel, maar ze zijn ook makkelijk zelf te maken en zijn lang houdbaar!
Was duurzamer
De kans dat je met bovenstaande oplossingen NOOIT meer een was hoeft te doen is klein en dat is gelukkig ook helemaal niet het doel. Kom je er niet meer onderuit om een was te draaien? Ook dan zijn er dingen die je kunt doen om je kleding net wat duurzamer te behandelen.
- Was je kleding op een lagere temperatuur (tot wel 60% van de CO2-afdruk van je kleding wassen komt van het verwarmen van water).
- Was je kleding binnenstebuiten of gebruik een waszak. Op die manier worden de textielvezels in je kleding beter beschermt tegen de wrijving tijdens het wassen die ervoor kan zorgen dat je kleding sneller beschadigt.
- Gebruik een Cora Ball of Guppyfriend om microplastics die vrijkomen bij het wassen van synthetische kleding op te vangen.
Gebruik geen droger
Drogers gebruiken ook weer energie en zorgen daarnaast ook nog eens dat er nog meer microplastics vrij komen. Een duurzamere manier om je was te drogen?
- Hang je kleding op aan een wasrek, idealiter in de buitenlucht
- Schud je kleding goed uit als je ze ophangt om kreukels te voorkomen
Stoom je kleding in plaats van te strijken
Met strijken verbruik je ook weer energie én het kan de vezels van je kleding aantasten, waardoor je kleding minder lang mee gaat.
Toch snappen we dat het niet altijd uitkomt om in gekreukelde kleding rond te lopen. Soms moet je er representatief uitzien en in sommige omgevingen is een ongestreken shirt echt niet oké. In plaats van strijken, kun je ook hetvolgende proberen om je kleding kreukvrij te krijgen:
- Gebruik een kledingstomer. Niet alleen verbruikt een kledingstomer over het algemeen minder energie, ook doodt het bacteriën waardoor je minder vaak hoeft te wassen.
- Hang je kleding in de badkamer terwijl je een hete douche neemt. Toegegeven, dit is bij ons alleen gelukt met hele dunne stoffen, maar het is zeker het proberen waard! Je hangt je kleding zo dichtbij mogelijk zonder dat het in de waterstraal hangt en neemt vervolgens een lekker hete douche. Je trekt na het douchen de kreukels zo uit je kleding!
Draag je kleding vaker
Als we allemaal onze kleding iets langer dragen, hoeft er minder nieuwe kleding gemaakt te worden en het zorgt ervoor dat er net iets minder kleding in de enorme afvalstroom van kleding terecht komt.
- Draag je kleding vaker in plaats van telkens nieuwe kleding kopen
- Mix en match je kleding om nieuwe outfits te maken van kleding die je al hebt
Zorg goed voor je kleding
Om zo lang mogelijk met je kleding te doen, is het natuurlijk belangrijk om goed voor je kleding te zorgen. Een aantal tips daarvoor:
- Hang of vouw je kleding netjes op om te voorkomen dat ze beschadigen of dat ze muf gaan ruiken
- Kleding kapot? Kijk of je kunt repareren! Tegenwoordig bieden steeds meer merken een gratis reparatieservice aan.
- Uitgekeken op je kleding? Doe mee aan een kledingruil, verkoop je kleding online of doneer je kleding aan een goed doel. Op die manier geef je je kledingstuk een tweede leven en hoeven andere mensen minder vaak nieuwe kleding te kopen.
Shop bewust
Het makkelijkste verschil dat je kunt maken? Minder shoppen! Minder vaak kleding kopen, je kleding langer dragen en merken supporten die op een bewuste manier omgaan met de planeet en mensen maakt het grootste verschil.
- Koop minder, en als je koopt, investeer dan in een kledingstuk van goede kwaliteit en van een merk dat aansluit bij je normen en waarden.
Op Project Cece vind je meer dan 300 duurzame merken en we vertellen je precies waarom elk merk duurzaam is.
Kijk dus vooral in onze catalogus, enneh.. bonustip: als je een account aanmaakt kun je je favorieten bewaren. Zo kun je makkelijker bijhouden welke merken je nou mooi vond op het moment dat je toe bent aan een nieuwe aankoop!
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
De Psychologie van Fast Fashion: Waarom je (niet) blijft kopen
Vergeleken met het jaar 2000 kopen we nu 60% meer kleding, maar we dragen onze kleding gemiddeld nog maar 7 keer.Het is tegenwoordig vaak goedkoper om een nieuw truitje te kopen, dan om je oude te laten maken en we zijn met z’n allen zó gewend aan regelmatig te shoppen.Maar achter de lage prijzen die je in veel kledingwinkels tegenkomt, gaan vaak uitbuiting van mensen en vervuiling van de planeet schuil.Inmiddels weten de meeste mensen dit wel, maar toch blijven we met z’n allen massaal shoppen bij fast fashion merken.En dat is eigenlijk helemaal niet onze eigen schuld, want de mode-industrie is er op gericht om je zo vaak en veel mogelijk te laten kopen.Dus in plaats van jezelf steeds weer schuldig voelen na een fast fashion aankoop, bedenk dat het systeem zo is opgezet dat jij TELKENS weer weerstand moet bieden aan fast fashion.
Slow fashion; wat het nou precies is
Duurzame mode is soms maar lastig. Er worden zo ongelooflijk veel verschillende termen door elkaar gebruikt, dat het niet meer altijd duidelijk is wat er nou precies wordt bedoeld. Een veelvoorkomende term waar we wel eens vragen over krijgen is “slow fashion”. Is dat nou gewoon een Engelse naam voor duurzame kleding of is het compleet iets anders? In de blog van vandaag leggen we de verschillen uit!
Minder microplastic in oceanen: hoe jij daarvoor kan zorgen
Al decennia werken overheden, bedrijven en individuen aan oplossingen voor plastic in het milieu. Nu zijn we eindelijk zo ver dat we daar grote dingen van gaan zien, van bijvoorbeeld wetgeving over rietjes tot Boyan Slat’s Ocean Cleanup die deze zomer aan de slag gaat in de stille oceaan. Helaas, begint ook de invloed van microplastics steeds duidelijker te worden. Wat microplastics precies zijn en vooral, waar ze vandaan komen en wat je er tegen kunt doen? In deze blog lees je er alles over!
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!