Alles over fair trade kleding
Fair trade, Max Havelaar, what’s it all about? Iedereen die wel eens geprobeerd heeft zijn/haar leven te verduurzamen herkent het probleem; CHAOS. Er is tegenwoordig zó veel informatie te vinden dat het enorme moeite kost om een eenduidig antwoord te vinden op je vragen. Daarnaast lijkt iedereen elkaar tegen te spreken. Waar de één adviseert om alleen nog maar kleding uit Europa te kopen, benadrukt de ander dat je de wereld zo alleen maar ongelijker maakt. Help! Gelukkig, valt het stiekem wel mee hoe moeilijk het is. In de blog van vandaag lees je alles over het hoe, wat en waarom van fair trade kleding. Zo ben je na het lezen van deze blog helemaal op de hoogte!
Ding 1: fair trade, fairtrade of Fair Trade. Wat is het verschil en wat kies je?
We geven toe; het is méga verwarrend en wij halen ze ook nog wel eens door elkaar. Maar het zit zo;
- fair trade is de Nederlandse spelling van de Engelse benaming voor eerlijke handel. Fair trade betekent dus eerlijke handel, wat inhoudt dat er in de gehele productieketen niemand fysiek, mentaal of economisch wordt uitgebuit.
- fairtrade wordt gebruikt voor de aanduiding van een product dat gecertificeerd is met het Fairtrade keurmerk (vroeger Max Havelaar).
- Fair Trade vind je ook vaak terug in eigennamen. Bijvoorbeeld Fair Trade Original.
Ding 2: Wat zijn lagelonenlanden?
Lagelonenlanden zijn landen waar de lonen lager liggen dan in West-Europa en Amerika. Veel productieprocessen zijn als gevolg van globalisering naar die landen verplaatst, omdat de productiekosten –zelfs als je de hogere transportkosten meerekent- een stuk lager liggen dan bij productie in Westerse landen. De lagere lonen worden niet per se veroorzaakt door uitbuiting, maar ontstaan bijvoorbeeld door lagere kosten van levensmiddelen en andere wetten over pensioen en gezondheidszorg. Vaak zie je echter dat in lagelonenlanden het minimumloon (=het minimale bedrag dat een werkgever aan zijn werknemers moet betalen) alsnog lager ligt dan een leefbaar loon (=het minimale bedrag dat een werknemer nodig heeft om te voorzien in zijn/haar eigen levensonderhoud). Bangladesh werd altijd genoemd als schoolvoorbeeld van lagelonenlanden, en dat is het ook nog steeds, maar inmiddels vindt er ook veel kledingproductie plaats in Afrikaanse, landen die soms zelfs nog helemaal geen minimumloon hanteren.
Ding 3: Waarom heeft sommige kleding op Project Cece het label eerlijke handel, maar geen fairtradekeurmerk?
Om een fairtradekeurmerk te krijgen moet een merk aan strenge eisen voldoen. Daarnaast moeten merken vaak een vergoeding betalen om een keurmerk te krijgen/behouden. Vooral voor kleine merken kan dat te duur zijn. Als een merk goed inzicht heeft in zijn/haar eigen productieketen en onze vragen daarover volmondig kan beantwoorden, dan zijn wij tevreden en kennen wij het label eerlijke handel toe. Denk bijvoorbeeld aan merken die al jaren met dezelfde fabrieken werken en daar een nauwe band mee hebben opgebouwd of die zelfs eigen ateliers hebben.
Ding 4: Wat is het Fairtrade keurmerk en wie controleert het?
Dit is een lastige. Want wat bedoelen we met hét Fairtrade keurmerk? Niet alleen zijn er best veel keurmerken die eerlijke handel garanderen, maar ook hebben sommige merken Fair Trade in hun naam staan. In Nederland hebben we bijvoorbeeld het Fairtrade keurmerk, wat voortkomt uit het Max Havelaar keurmerk, én Fair Trade Original, een merk waarbij eerlijke handel centraal staat. De producten van Fair Trade Original zijn veelal Fairtrade gecertificeerd. Snap je hem nog?
Het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar is het bekendste Nederlandse keurmerk voor eerlijke handel. Stichting Max Havelaar werd in 1988 opgericht en is lid van Fairtrade International. De controles worden gedaan door FLO-cert, een onafhankelijke organisatie die controleert of merken voldoen aan de eisen van Fairtrade International. Deze eisen zijn vooral gericht op eerlijke arbeidsomstandigheden, maar richten zich ook op milieueisen, zoals bijvoorbeeld verantwoord waterbeheer en een verbod op het gebruik van genetisch gemodificeerde planten. Meer weten? Lees hier meer over het keurmerk!
TIP: Wist je dat we voor alle keurmerken kort hebben samengevat waar ze voor staan? Deze informatie popt op als je met je muis over een keurmerk van een product beweegt!
Ding 5: Moet ik nou juist wel of niet kleding uit Bangladesh en andere lagelonenlanden kopen?
Jammer genoeg wordt kleding in lagelonenlanden nog lang niet altijd gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Zeker als een merk in een lagelonenland produceert, maar op hun website niets heeft staan over duurzaamheid en zijn/haar werknemers, kan je er bijna zeker van zijn dat het niet altijd helemaal lekker gaat in de productieketen. Daar kun je dus het beste van wegblijven. Toch hoef je niet gelijk weg te blijven van alle kleding geproduceerd in Bangladesh en andere lagelonenlanden. Ten eerste omdat hun economie in sterke mate afhankelijk is van de kledingsector, waardoor als de vraag wegblijft, de economische situatie van hun werknemers, die nu toch al vaak erbarmelijk is, nog slechter wordt. Ten tweede zijn er ook heel veel mooie merken die juist daar laten zien hoe het ook kan. Zij bieden leefbare lonen aan hun werknemers en geven hen een alternatief voor uitbuiting. Daarnaast weet je bij productie binnen Europa ook niet altijd zeker of een kleding onder eerlijke omstandigheden is gemaakt. Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie over elk kledingstuk op onze website, om de keuze voor jou uiteindelijk makkelijker te maken. Mocht je alsnog moeite hebben met kiezen, stuur ons dan gerust een mailtje!
Bronnen:
maxhavelaar.nl
https://www.flocert.net/about-flocert/vision-values/quality-and-appeals/
https://decorrespondent.nl/2170/grote-kans-dat-jouw-goedkope-t-shirt-in-ethiopie-in-plaats-van-bangladesh-is-gemaakt/254387053690-86a771c5
https://www.consuwijzer.nl/thema/wat-zijn-keurmerken
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!