Duurzaamheid op vakantie

Jana Kerkhoff

Duurzaamheid op vakantie

Of het nu een weekendtrip naar Londen wordt of vier weken backpacken door de rimboe, je laat als toerist (sorry, ik bedoel natuurlijk backpacker!) altijd een ecologische voetafdruk achter. Blogger Franziska Czernik schreef een gastblog voor onze Duitse website, waarin ze vertelt wat je als toerist zelf kan doen om je voetafdruk te verkleinen, zonder dat je dehele tijd de zuurpruim hoeft uit te hangen. Omdat we het zo’n leuke blog vinden, hebben we hem vertaald naar het Nederlands!

Bespaar 50% op wielen!

Tenminste, als je normaal gesproken met de auto gaat. Dat je Kopenhagen en Amsterdam prima met de fiets kan verkennen weet je vast al, maar heb je er ooit wel eens aan gedacht om op de fiets New York, Buenos Aires of Beijing te verkennen? Veel steden zijn tegenwoordig keihard bezig met het uitrollen van een breed huurfietsenplan. New York, bijvoorbeeld, investeerde de afgelopen jaren veel in de ontwikkeling van fietspaden en fietsverhuurstations als onderdeel van het duurzame stadsontwikkelingsplan PlaNYC 2030.

Bespaar energie in je accomodatie

Dankzij het heerlijk wisselvallige weer in West-Europa, vertrekken veel van ons op vakantie naar tropische bestemmingen. Aldaar doen we ons tegoed aan gekoelde drankjes, een duik in het zwembad en -als het een beetje mee zit- een kamer met airconditioning. Vooral dat laatste is een boosdoener voor het milieu. Ten eerste verbuiken de meeste airconditioningsystemen grote hoeveelheden elektriciteit, dat meestal nog wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Ten tweede maken veel systemen gebruik van een koelvloeistof gemaakt van fluorkoolwaterstoffen (HFK's), een broeikasgas dat veel schadelijker is dan CO2. Hoewel er ook systemen zijn zonder de schadelijke broeikasgassen, is het voor de leek heel lastig om te achterhalen of dit ook bij jouw airco het geval is.

Gelukkig hebben de meeste hotels tegenwoordig al een systeem waarbij je kamer alleen elektriciteit heeft als je hotelkaart in de kamer aanwezig is, maar voor AirBnB’s, veel hostels en pensions is dat nog niet het geval. Wat je dan kan doen? Gebruik de airco zo min mogelijk. Dit kan je doen door hem bijvoorbeeld alleen aan te zetten als je binnen bent en hem weer uit zet als je gaat slapen. Daarnaast zijn ventilators een goed alternatief. Deze verbuikt niet alleen minder stroom, maar er zijn ook nog eens geen chemische koelmiddel nodig.

Pas op met exotische specialiteiten

Hoewel het uitproberen van lokaal eten voor ons één van onze favoriete bezigheden is tijdens het reizen, is het belangrijk om scherp te blijven op wat je eet. In veel landen worden diersoorten die met uitsterven worden bedreigd namelijk gewoon als delicatesse aangeboden. Het is dan heel verleidelijk om te denken dat jouw ene hap niet uimaakt of dat „het vast niet zo erg is, omdat iedereen het hier eet“, maar bedenk je dan dat toeristen een groot aandeel hebben in de inkomsten van de illegale bereiding en jacht van deze diersoorten en dat jij met je aankoop dit dus in stand houdt. Liever geen hapje haai, schildpad, gordeldier, aap of krokodil dus!

Zie kinderen niet als een attractie

Duurzaamheid betekent ook maatschappelijk verantwoord. Vooral de bescherming van kinderen is iets waar je tijdens je vakantie extra op kan letten. Eén van de grote valkuilen is vrijwilligerswerk met kinderen. Op veel plekken kom je aanbiedingen tegen van bemiddelingsorganisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers die bijvoorbeeld 4 weken willen helpen in een weeshuis, 6 weken lesgeven op een lokale basisschool of 2 weken voetbaltraining geven in een -inmiddels gepacificeerde- favela. Ondanks dat dit heel mooi klinkt en in sommige gevallen ook echt wel bijdraagt aan de samenleving, is dit helaas heel vaak niet het geval. Het komt namelijk veel voor dat de bemiddelingsorganisaties het grote geld, dat je betaalt om te werken als vrijwilliger, achterhouden en er uiteindelijk nauwelijks budget in de projecten wordt geïnvesteerd. Daarnaast blijkt dat het voor de kinderen erg lastig is om steeds weer aan nieuwe gezichten te wennen die na een x aantal weken worden verruild voor nieuwe weldoeners. Het is lastig voor ze dat ze steeds in korte periodes een band opbouwen met iemand, die hun daarna weer verlaat, telkens weer opnieuw.

Behalve vrijwilligerswerk, kom je kinderen tijdens je vakantie ook vaak tegen als „uitje“. Zo kun je op veel plaatsen tours boeken naar plaatselijke weeshuizen om een paar uur met de kinderen te spelen. Met deze tours wordt goed geld verdiend en dat gaat helaas niet altijd (bijna nooit) in de kas van het betreffende weeshuis. Sterker nog, er is een hele markt ontstaan, waarbij ouders hun kinderen „verkopen“ aan de weeshuizen en zo extra inkomsten krijgen. Het kan dus zomaar zijn dat in het weeshuis dat je bezoekt tijdens je middagje liefdadigheid een deel van de kinderen gewoon nog ouders heeft! Een handige website hierover is http://thinkchildsafe.org/

 

Louche touroperators

Dagtours kunnen een hele fijne manier zijn om je te verdiepen in de plaatselijke bevolking, zowel dieren als mensen. Toch kan een dagje dieren spotten veel impact hebben op het milieu. Zo komt het vaak voor dat louche touroperators dieren opjagen zodat toeristen enthousiaster worden over hun tour en deze dan ook aanraden bij vrienden of nog eens boeken. Op veel plekken leidt dit tot extreme gevolgen, bijvoorbeeld de roze dolfijn in Hong Kong die dankzij goedkope boottours die hen continue opjagen met uitsterven wordt bedreigd. Ook komt het veel voor dat de opbrengsten van tours niet eerlijk worden gedeeld met degene die zij bezoeken, bijvoorbeeld lokale bevolkingen. Gelukkig helpen keurmerken als Global Sustainable Tourism Council (GSTC) je op weg. Daarnaast vind je op hun website heel veel informatie over duurzaamheid op reis. https://www.gstcouncil.org/for-travelers/

Franziska Czernik is een jonge econoom en sociaal geograaf met een grote passie voor tuinieren in de stad, kleine cafés in kronkelende straatjes, oude rockbands en de Noordzee. Haar studies, evenals haar verlangen om te reizen, nemen haar vaak mee naar verre oorden, waar de gevolgen van de westerse consumptie dramatisch zichtbaar zijn. Ze behandelt deze kwestie en gaat daarbij verhitte discussies niet uit de weg. Ze wil uitdragen dat iedereen door bewuster te consumeren in staat is om bij te dragen aan het behoud van het klimaat.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳