Is leer een bijproduct van de vleesindustrie?
Vorige week hebben we het gehad over waarom veganistische mode niet per se duurzaam is. In de blog van vandaag nemen we juist de leerindustrie onder de loep. Vaak wordt de duurzaamheid van leer beargumenteerd met: ‘Leer is een bijproduct van de vleesindustrie, dus het zou anders weggegooid worden.’ Maar is dit eigenlijk wel zo?
Leer als co-product niet als bijproduct
Leer was misschien ooit een bijproduct, wat betekent dat het inderdaad een product was dat vroeger anders weggegooid zou worden. Maar tijden zijn veranderd en onze liefde voor mooie leerproducten is toegenomen. De leerindustrie is nu een wereldwijde industrie die 250 miljard dollar waard is.
De vlees- en visindustrie heeft een waarde van ongeveer 950 miljard dollar. Dit maakt dat de leerindustrie dus ongeveer 20% van de waarde verzorgt. Dat is geen bijproduct meer, maar een co-product waar serieus geld aan te verdienen valt. Voor de meeste dieren geldt dat de huid ongeveer 10% van de waarde van het dier is.
Voor veehouders is de verkoop van de huiden van hun dieren dus een flinke inkomstenpost. Met je aankoop van leer, draag je dus ook bij aan hogere inkomsten in de vleesindustrie. Daarnaast brengt de grote vraag naar leer nog meer schaduwkanten met zich mee.
Wanneer vlees het bijproduct wordt
Klant is koning dus als de klant mooier leer wilt, dan zal de markt daarvoor zorgen. Helaas zijn dieren met lekker vlees niet per se dieren met een mooie huid. Dit zorgt ervoor dat er toch dieren zijn die speciaal voor hun huid gefokt worden en waarbij vlees het bijproduct wordt. Van het vlees wordt dan vervolgens dierenvoeding gemaakt zoals hondenvoer.
Dieren die vooral voor het leer gebruikt worden krijgen vaak ook een andere behandeling. Een kalfje dat gebruikt wordt voor het leer zal eerder opgesloten in zijn stal moeten blijven en niet naar buiten mogen, zodat het huidje geen beschadigingen oploopt.
Je hebt ook nog de gevallen van speciale leerproducten zoals hoge kwaliteit kalfsleer, waar soms nog ongeboren kalfjes voor worden gebruikt. Hondenleer en kattenleer worden ook veel gemaakt in bijvoorbeeld China en vervolgens als kalfsleer verkocht.
Daarnaast zijn er nog meer exotische leerproducten zoals krokodillenleer, slangenleer, zebraleer en meer leersoorten waarbij wilde dieren door stropers voor hun huid gejaagd worden. Daar is leer absoluut geen bijproduct meer.
Is het dan een leugen dat leer een bijproduct is?
Het grootste gedeelte van het leer dat geproduceerd is komt wel van koeien die geslacht worden voor hun vlees of omdat ze geen melk meer geven. Maar dit is dus wel een serieus inkomen voor de veehouders, dus door leer te kopen draag je wel bij aan deze industrie.
Voor luxueus leer en kalfsleer moet je echter wel oppassen, omdat de dieren hier vaak wel echt als hoofdproduct voor hun huid gebruikt worden, met alle nadelen van dien. In dit geval zou je dus kunnen zeggen dat leer dragen even erg is als het dragen van bont.
De gevolgen van dat leer geen bijproduct meer is zijn groot, voor de behandeling van de dieren en voor de impact op het milieu. Daarnaast is de verwerking van leer ook niet bepaald milieuvriendelijk in de meeste gevallen. Hoe groot deze impact is, is een onderwerp voor een andere blog, maar je kunt voor meer informatie een kijkje nemen in dit artikel van Good on You.
Gerelateerde artikelen
- Waarom veganistische mode niet per se duurzaam is
- Deze jonge ondernemers ontwikkelden leer van cactus
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!